De Haspengouwse scoutsgroepen die op kamp zijn vertrokken hebben zopas via sms een waarschuwing gekregen voor de nakende hitte, en dat van hun nationale leiding Scouts en Gidsen Vlaanderen. Het KMI heeft voor de komende dagen erg warm weer voorspeld met dinsdag lokaal 40 graden. Zeker op tentenkampen, vaak in de open vlaktes van koeienweides is het hard oppassen geblazen.
De door een Amerikaans weerstation voorspelde 40 graden voor Vlaanderen zit er dan toch aan te komen, ondanks ongeloof in de media de voorbije week. Met maxima tot 29 graden zondag, 34 graden maandag en 38 graden dinsdag wil de nationale scoutsleiding het zekere voor het onzekere nemen. Zij stuurden alle scouts- en gidsengroepen een alert via sms. Ook de buitenlandse kampen krijgen die alert. In enkele Zuid-Europese landen woeden hevige bosbranden.
De scouts van Sint-Truiden hebben een mooi kampterrein naast de rivier van Jallet-Ohey
De nationale leiding dringt er bij de scouts- en gidsengroepen op aan om hun programma aan te passen aan de hitte die voorspeld wordt, door bijvoorbeeld de voorziene activiteiten met inspanningen tot een minimum te beperken. Ook de routes op trekkampen in Zuid-Europa moeten bijgesteld worden omwille van de bosbranden. Tenslotte wordt er gevraagd om de plaatselijke instructies te volgen rond een kampvuur bij droogte, aandacht te hebben voor voedselveiligheid en te zorgen voor schaduw en voldoende drinkwater.
Momenteel zijn er meer dan duizend scoutskampen aan de gang.
In beeld: de Sint-Augustinusscouts van Sint-Truiden hebben op hun voorwacht alles klaargezet op het kampterrein in de Waalse ardennen te Jalet. Zondag 17 juli komen de leden aan voor hun jaarlijks kamp. Ze krijgen er al onmiddellijk een lekkere maaltijd van kookouders. “We houden uiteraard rekening met de mogelijke hittegolf”, aldus de leiding. “De nodige maatregelen zullen getroffen worden.”
©Sint-Augustinusscouts