De Kanaries sluiten hun oefenperiode af met een 5-0 overwinning en kunnen met vertrouwen uitkijken naar de wedstrijd tegen Union van zaterdag 23 juli. Dan start de reguliere competitie met een eerste belangrijke match thuis op Stayen tegen vice-kampioen Union. Voorzitter Meekers hoopt op veel supporters. Waarnemend burgemeester Kempeneers is er daar alvast één van.

STVV ontving zaterdag Royal Francs Borains, een club uit eerste amateur, op eigen veld voor hun laatste oefenwedstrijd van de voorbereiding. De Kanaries begonnen met hoge pressing en waren het meest in balbezit. Kagawa en Hayashi speelden in de aanval. Na 13 minuten kon Brüls hoog voorzetten maar Kagawa kopte op de lat. Vijf minuten later bediende Brüls Konaté aan de tweede paal en die kon zuiver afwerken: 1-0. Na 34 minuten kon Hayashi zijn tegenstander op links uitschakelen maar werd dan getorpedeerd. De penalty werd door Kagawa omgezet: 2-0. Voor de rust werd het 3-0.

Onderschat een amateurploeg nooit. Bij het begin van de tweede helft kwam Francs Borains scherp uit de hoek met een hoge bal van Tainmont die Schmidt uit het doel kon slaan. Bij STVV kwamen Kaya en Bocat in de ploeg. Brüls bleef erg actief op het middenveld en bood Leistner een kans aan die nipt overkopte. Trainer Hollerbach bracht drie verse spelers in: Wolke Janssens, Andrea Librici en Jorge Teixeira in plaats van Hashioka, Hayashi en Leistner. Wolke Janssens leverde meteen een mooie voorzet af waarop Kaya de 4-0 kon scoren. Kaya dwong ook nog een vrije trap af die Brüls op de paal plaatste. Met nog 10 minuten te spelen lanceerde Boya de snelle Librici die er 5-0 van maakte.

Tot daar de oefenpotjes van de voorbije weken. Het echte werk is voor zaterdag aanstaande. De Kanaries spelen op 23 juli op Stayen om 20.45 uur hun eerste wedstrijd in de nationale voetbalcompetitie. De tegenstander heet Union Sint-Gilles. Die heeft in zijn laatste voorbereidingswedstrijd van het nieuwe seizoen gisteren vertrouwen getankt met een 0-4-zege tegen Feyenoord in Rotterdam. Sinds 2021 speelt de club na een afwezigheid van 48 jaar weer in de hoogste voetbalklasse en werd vorig jaar vice-kampioen. Zij hebben net als STVV hun nieuwe voetbaltenue voorgesteld. Die blijft in het blauw-geel, net als STVV, maar met één pittig detail op de borst van het shirt, een motiefje met daarin ‘Union Soixante’, waarmee het verwijst naar de iconische reeks wedstrijden tussen 1933 en 1935. Toen wist Union maar liefst zestig wedstrijden ongeslagen te blijven.