De uitbraak van het coronavirus heeft grote impact gehad op de auto-inbraakcijfers in de provincie Limburg. Van januari tot en met september 2020 vonden hier 39,2 procent minder auto-inbraken plaats ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Deze afname is veel sterker dan de landelijke gemiddelde daling van 29,2 procent minder auto-inbraken. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van cijfers van de Federale Politie.  

Limburg in top 3 provincies met sterkste daling
In elke Belgische provincie zorgde de uitbraak van het coronavirus voor een forse daling van het aantal auto-inbraken. In Limburg nam het aantal auto-inbraakincidenten af van 760 tijdens de eerste negen maanden van 2019 naar 462 in dezelfde periode in 2020.

Enkel in Antwerpen (-43,1 procent) en Luik (-40,2 procent) waren de afnames sterker. In West-Vlaanderen was de afname door corona net het minst sterk (-13,8 procent).

Top 5 gemeenten meeste auto-inbraken
Op gemeentelijk niveau zijn er grote verschillen, wat auto-inbraken betreft. Binnen de provincie Limburg vonden tijdens de eerste negen maanden van 2020 de meeste auto-inbraken plaats in de stad Hasselt. Hier werd in totaal 93 keer ingebroken in of aan auto’s. De top 5 Limburgse gemeenten met het grootste aantal inbraak-incidenten is als volgt:

  1. Hasselt (93 auto-inbraken)
  2. Genk (41 auto-inbraken)
  3. Sint-Truiden (37 auto-inbraken)
  4. Maasmechelen (27 auto-inbraken)
  5. Tessenderlo (26 auto-inbraken)

Auto-eigenaren liepen de eerste negen maanden van 2020 juist het minste risico in de gemeenten Herstappe en Ham. In deze twee Limburgse gemeenten werd namelijk geen enkele auto-inbraak gemeld.

Autodiefstal en schade door diefstalpoging of inbraak wordt vergoed door de mini en full omniumverzekeringen. Of de daling in de schadestatistieken ook een daling in de verzekeringspremies zal teweeg brengen, zal nog moeten blijken. Alleen door dit regelmatig te vergelijken kan de consument zijn voordeel doen.

Meer informatie over het onderzoek is te lezen op https://www.independer.be/nl/autoverzekering/info/onderzoek/overzicht-auto-inbraken-2020