Het aantal besmettingen in Sint-Truiden ligt momenteel op 684 besmettingen, een stijging van 12 op één week tijd. Het gaat hier uiteraard over de gecontroleerde en positief bevonden stalen, zodat met zekerheid kan gesteld worden dat het werkelijke aantal veel hoger zal zijn.

Wat Sint-Truiden betreft, is één inwoner op 57 besmet oftewel 16,85 per 1.000.

Wat het aantal sterfgevallen betreft moeten we erkennen dat er geen cijfers per gemeente beschikbaar zijn. Dat is trouwens erg moeilijk, want de ziekenhuizen geven die cijfers door en het Sint-Trudo Ziekenhuis bijvoorbeeld heeft patiënten uit het verre hinterland, Borgloon, Zoutleeuw zelfs Wellen. En op de gemeente kunnen ze niet vaststellen of het om coronapatiënten gaat of gewone overlijdens! We dagen de lezers uit om ons te melden waar we de cijfers voor overlijdens kunnen vinden, de exacte cijfers weliswaar, want die moeten normaal gezien van Sciensano (prof. Steven Van Gucht) komen.

Wat betreft de besmettingsgraad betreft ligt Alken (18,44/1.000) nog steeds een stuk voor op de andere Haspengouwse gemeentes Sint-Truiden (16,85), Nieuwerkerken (16,70), Gingelom (16,06), Borgloon (10,8), Wellen (7,87 en Heers (5,68/1.000). Onze zuiderburen zijn dus nog steeds één van de minst besmette gemeenten van het land.

Nog een vaststelling is dat Sint-Truiden, met minder inwoners dan de landelijke gemeentes om ons heen, meer besmettingen telt: een week geleden leken de cijfers naar elkaar toe te groeien, maar sedert vorige maandag kreeg Sint-Truiden er 12 bij, de andere gemeenten slechts 4. Zou het dan toch kunnen dat grotere centra, met ook een grotere bevolkingsdichtheid, coronagevoeliger zijn. En als we die conclusie doortrekken, dan zou het stadscentrum nog veel meer belast zijn dan de landelijke randgemeenten. Maar ook hiervan ontbreken alle cijfers.