In de schaduw van de statige Onze-Lieve-Vrouwkerk in Sint-Truiden schijnt de zon altijd. De straten en pleinen rond de kerk worden in de lente en zomer omgedoopt tot de meest idyllische plek van de hoofdstad van Haspengouw. Je voelt hier de warme bruisende sfeer van bourgondisch genieten.

Bijna 30 horecapartners bundelen de krachten in een unieke samenwerking en staan klaar om open te gaan! Daarom draagt dit stadsdeel ook de naam Sint-Zuiden. Dit succes heeft alles te maken met een unieke samenwerking die de horeca er al enkele jaren uitbouwt.

Dé ‘hotspot’ van Haspengouw
Zelfs in deze moeilijke tijden voor horeca en middenstand zet Sint-Zuiden nog meer in op samenwerking en beleving. Maar liefst 28 zaken of horecapanden die kortelings ingevuld worden zullen dit seizoen de krachten bundelen en zo een enclave vormen van kwalitatieve drank- en eetgelegenheden die samen inzetten op sfeer en beleving in het stadscentrum.

“Deze samenwerking is ongezien. De goede verstandhouding, de heraanleg van de straten en pleinen rond de kerk en de investering van heel wat ondernemers in de renovatie of aankoop van panden zijn onze troeven. Dat maakt deze zone tot dé hotspot van Haspengouw,” zegt voorzitter van Sint-Zuiden Kevin Vanhoegaerden.

210326-sint-zuiden-pers-2021Inzetten op sfeer en beleving
De vzw Sint-Zuiden bundelt en coördineert horecaondernemers om samen te werken. Ze maken van de autovrije straten gebruik om extra sfeer en beleving in de stad te brengen, wat Sint-Truiden nog aantrekkelijker moet maken.

Sint-Zuiden zal binnenkort als een stukje vakantie aanvoelen. De straten en pleinen rond de kerk krijgen een zuiders tintje met gezellige terrassen, lampenkoorden die het ‘s avonds extra sfeervol maken en 40 olijfbomen die je aan de Provence doen denken. Naast een sfeervolle inkleding van de buitenruimte plannen de horeca-uitbaters al zeker vijf evenementen. Maar ze hebben nog meer verrassingen in petto.

Horecacrisis? Niet in Sint-Zuiden!
Sint-Zuiden kent dit jaar een enorme groei met 30% meer horecazaken of panden die binnenkort een belevingsbestemming krijgen. De samenwerking slaat aan en de straten en pleinen rond de kerk werden opgewaardeerd. Dit resulteerde in een spectaculaire aangroei van horecazaken die samen één positief verhaal willen uitdragen, elk met hun eigen accent en specialiteiten. Waar vroeger het stadsdeel rond de kerk gekend was voor haar nachtleven maakt dit nu plaats voor één grote belevingszone vol met kwalitatieve eet- en drankgelegenheden.

Horeca na corona staat in Sint-Truiden voor bundeling van krachten. Positief vooruitdenken is de enige manier om met deze historische crisis om te gaan. Dat is waar Sint-Zuiden voor staat en waar ook ‘Horeca Sint-Truiden’ voor gaat. Daarom werd ook een goede samenwerking met ‘Horeca Sint-Truiden’ opgezet. Daarenboven zullen alle activiteiten in overleg met Shop & The City en de markthoreca worden georganiseerd, een win-win voor iedereen. De horeca in onze stad is dus ook klaar voor de bloei.

Het enthousiasme en de drive van ervaren en jonge horeca-ondernemers werkt aanstekelijk en zorgt voor een bijna volledige invulling van de leegstaande panden in de zone Sint-Zuiden wat de gezelligheid in de stad ten goede komt. De heropening van de horeca, waar iedereen naar uitkijkt, zal de samenwerking zeker een boost geven.

“Als stad zorgden we voor de aanleg van vernieuwde straten en mooie pleinen rond de Onze-Lieve- Vrouwkerk. We kunnen alleen maar blij zijn als bijna 30 horecazaken de krachten bundelen en investeren in sfeer en beleving. De lente en de zomer kunnen beginnen in Sint-Truiden. Sint-Truiden is immers het Zuiden.” Besluit een tevreden schepen van handel en middenstand Johan Mas (Open VLD).