De afgelopen 24 uur zijn er maar vier nieuwe besmettingen gerapporteerd in Limburg. Dat is weinig. Een ziekenhuis heeft zelfs geen coronapatiënten meer.
De vier nieuwe besmettingen sinds gisteren brengen het totaal voor onze provincie op 6.576. De nieuwe tool van Sciensano maakt het mogelijk om de besmettingen op gemeentelijk niveau op te volgen. Elke dag wordt berekend hoeveel besmettingen er de afgelopen 7 dagen zijn geweest. Op die manier naar de cijfers kijken zou een objectiever beeld geven van de situatie omdat de dagcijfers nogal durven schommelen.
Gisteren waren 17 gemeenten al een week coronavrij, vandaag zijn dat er evenveel. Maar het zijn niet dezelfde: Hasselt is erbij gekomen, Beringen is door één nieuwe besmetting uit het rijtje gevallen. De overige gemeenten zijn Bree, Halen, Ham, Hechtel-Eksel, Herstappe, Kinrooi, Kortessem, Leopoldsburg, Lummen, Maaseik, Nieuwerkerken, Riemst, Tessenderlo, Voeren, Wellen en Zutendaal.
Drempelwaarde
De afgelopen zeven dagen zijn er in Limburg in totaal 74 nieuwe covidgevallen gemeld. Meer dan de helft daarvan komt uit Houthalen-Helchteren (11), Genk (10), Maasmechelen (7), Hamont-Achel, Bilzen, Heusden-Zolder en Sint-Truiden (elk 4).
Wat de incidentie betreft – de verhouding tussen het aantal nieuwe gevallen en het aantal inwoners van de gemeente – steken er drie boven de drempelwaarde van 20: Houthalen-Helchteren en Gingelom (beide 36) en Hamont-Achel (28). Er is geen reden tot paniek omdat ook aan andere voorwaarden moet voldaan worden vooraleer bij Sciensano een knipperlicht gaat branden. Bovendien kunnen de cijfers van gemeenten met weinig inwoners een vertekend beeld geven.
Ziekenhuizen en rusthuizen
Volgens de meest recente cijfers van Sciensano verblijven er momenteel nog 27 patiënten in een Limburgs ziekenhuis. Vijf van hen liggen op intensieve zorgen en drie patiënten moeten nog beademd worden. Het Ziekenhuis Maas en Kempen heeft voor de eerste dag sinds de uitbraak van de epidemie geen covidpatiënt meer. Dat is goed nieuws, maar het blijft natuurlijk een momentopname. Er zijn tot nu toe minstens 431 mensen overleden in een van de zeven Limburgse ziekenhuizen.