Al 10 jaar kan je in Sint-Truiden naar de film voor een zacht prijsje. “Maar het zal niet gemakkelijk zijn om de bioscoop open te houden”, zegt eigenaar Trudo Carlier op de Facebook-pagina van zijn bioscoop. “De energiecrisis en de kosten voor de filmrechten dwingen mij om de prijs van een filmticket te verhogen. Misschien kan de stad een inspanning doen?” Maar daar is het geld op. Heeft de Cameo nog toekomst?

Trudo Carlier is nog steeds fier op de prijs die hij vraagt voor een filmticket. Dat blijkt uit een mededeling op Facebook. “Voor slechts 7 euro heb je al een mooie film naar keuze. Elk jaar stijgt de ticketprijs bij onze concullega’s, zodat je in Hasselt vandaag de dag soms al tot 15 euro betaald voor dezelfde film. Uiteraard zijn we héél fier op deze unieke prijs-kwaliteitverhouding. Maar de kosten voor energie zoals elektriciteit, verwarming én de filmrechten swingen de pan uit. We zijn dus wel verplicht om in 2023 onze prijs aanzienlijk te verhogen, misschien wel te verdubbelen.” Dat cinema Cameo in Sint-Truiden erg gewaardeerd staat buiten kijf. Je voelt er de filmmagie van vroeger. De reacties op Facebook spreken boekdelen.

Sluiting

Een definitieve beslissing heeft Carlier nog niet genomen, maar hij overweegt een sluiting. “Bioscoop is en blijft een hobby voor mij. Ik heb jaren licht verlies gemaakt, en dat vind zelfs ik niet erg. Maar de prijzen zijn het afgelopen jaar gigantisch gestegen. We gaan het bekijken en als de energieprijzen zo duur blijven kiezen we misschien voor korte pijn. Ik overweeg na tien jaar een sluiting eind januari. Mogelijk gaan we daarna af en toe open voor een gratis voorstelling, zodat er toch een cinemazaal blijft in Sint-Truiden.”

Trudo Carlier hoopt alsnog op een happy end en gaat deze maand met de stad aan tafel zitten. Maar of daar de oplossing van gaat komen valt nog af te wachten. Het Truiense bestuur heeft financieel geen ademruimte en zag zich onlangs nog verplicht heel wat van haar eigen projecten te schrappen of over de verkiezingen te tillen.

Foto’s © Rudi De Cock