De stijging van het aantal besmettingen is nog altijd het grootst in Limburg, zo heeft Steven Van Gucht deze voormiddag gezegd op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum. De viroloog benadrukt het belang van vroeg testen.

Over het algemeen daalt het aantal besmettingen in ons land nog. Maar die daling is niet algemeen. In Brussel en Luxemburg zijn er sterke dalingen, maar in Limburg, West-Vlaanderen en Antwerpen neemt het aantal besmettingen wel toe, met respectievelijk 9, 8 en 3 procent. Limburg is daarmee koploper, en daar zijn de recente uitbraken niet vreemd aan. Deze toenames zijn vooral te wijten aan besmettingen bij kinderen en mensen uit de actieve bevolking, niet de ouderen, dat is wel een angstvallige vaststelling.

Vroeg testen
Vroeg testen is volgens Van Gucht cruciaal. Nu trekken mensen met symptomen nog steeds pas na gemiddeld naar de huisarts voor een test. Tegen dat ze dan weten dat ze besmet zijn, zijn ze eigenlijk al zes dagen besmettelijk, zegt Van Gucht. “Vergeet ook niet dat je meest besmettelijk bent in de dagen voor de eerste symptomen, en de eerste dagen dat je symptomen hebt.”

Vanaf maandag wordt de teststrategie opnieuw aangepast. Wanneer je een hoogrisico-contact hebt gehad, zal je opnieuw getest worden. Mensen die in contact zijn gekomen met een besmette persoon kan zich laten testen op dag 1 en dag 7 van de quarantaine. Er is nu genoeg testcapaciteit om dit te bolwerken. “Iedereen met een hoogrisicocontact of met lichte symptomen raden we aan om zich te laten testen”, aldus Van Gucht.

142.000 vaccins toegediend
Er was ook wat goed nieuws. Zowat 11 procent van de 80-plussers in ons land heeft al een coronavaccin ontvangen. “Het licht aan het einde van de tunnel schijnt steeds meer voor onze woonzorgcentra. Maar we zijn nog niet uit de tunnel”, zegt Van Gucht.

In totaal zijn al bijna 142.000 dosissen vaccin toegediend. “Dat aantal zal nog exponentieel stijgen, zoals het virus eerder deed”, zei Yves Van Laethem. “Ondertussen wachten er ons nog enkele maanden die gunstig zijn voor het virus, en waarin het nog verder kan groeien. Het virus speelt dus een thuiswedstrijd, maar in deze wedstrijd staan onze beste spelers klaar om in te vallen: het vaccin, en de lente.”

Ondertussen is het opdracht om vol te houden, zegt Van Gucht. “Er wachten ons nog enkele maanden die gunstig zijn voor het virus, en waarin het nog verder kan groeien. Het virus speelt dus een thuiswedstrijd, maar in deze wedstrijd staan onze beste spelers klaar om in te vallen: het vaccin, en de lente.”