De regels voor het jeugdwerk worden verstrengd vanaf 14 oktober: code oranje wordt dan voor onbepaalde tijd van kracht in plaats van code geel. Dat kondigt minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) aan. Concreet betekent dit dat groepen met leden ouder dan 12 jaar maximum met 20 in plaats van 50 jongeren activiteiten mogen organiseren, als ze binnen plaatsvinden. Die verandering geldt enkel voor het jeugdwerk, en niet voor bijvoorbeeld sportclubs of muziekscholen. Er komt ook een mondmaskerplicht voor leden vanaf 12 jaar, zoals in de middelbare scholen.

Voor kinderen onder de 12 jaar verandert er eigenlijk niets: zij vormen nog steeds bubbels van 50 leden, zowel binnen als buiten, en moeten onderling geen afstand van elkaar houden bij activiteiten. Bij leden van de jeugdbeweging ouder dan 12 jaar wordt die groep verkleind als het om een binnenactiviteit gaat. Buiten mogen tieners ouder dan 12 nog met 50 leden samenkomen, binnen wordt dat beperkt tot 20 leden.

Voor de groep ouder dan 12 jaar wordt ook de mondmaskerplicht ingevoerd voor binnenactiviteiten, zoals die nu al bestaat in de middelbare scholen. Buiten is een mondmasker niet nodig. “We gaan naar code oranje, maar we scherpen de regels verder aan, omdat de situatie niet gunstig evolueert”, zegt minister van Jeugd Dalle daarover. “We stemmen de regels meer af op hoe het onderwijs zich organiseert.”

Weekends en activiteiten met overnachtingen voor 12 tot 18-jarigen kunnen nog doorgaan, maar ook hier zal er binnen in bubbels van 20 gewerkt worden met mondmaskers. Overnachtingen binnen moeten met voldoende afstand tussen de bedden of slaapmatjes, en ruimtes moeten goede verlucht worden. Al deze nieuwe regels gelden dus ook voor activiteiten of kampjes in de herfstvakantie.

Algemeen krijgt het jeugdwerk de raad om activiteiten zo veel mogelijk buiten te organiseren. Leidingweekends, waar de aanwezigen ouder zijn dan 18 jaar, en leefweken voor jongeren vanaf 12 jaar mogen niet doorgaan. Activiteiten met intens fysiek contact worden ook buiten sterk afgeraden. En boven alles staat een goede hygiëne centraal bij de organisatie van activiteiten.