Het Belgische studententeam MUN Society Belgium wint voor de tiende keer het wereldkampioenschap diplomatie. In het team zitten twee Hasselaren en één Truienaar. “Het was een hele uitdaging om met andere landen te onderhandelen over de verhouding tussen man en vrouw”, zegt Louis Aumann (21) uit Sint-Truiden. Louis won vorige editie ook al met zijn team.
Het wereldkampioenschap diplomatie voor studenten wordt al 31 jaar lang georganiseerd door de Amerikaanse Harvard University. Meer dan 3000 studenten over heel de wereld kwamen samen, deze keer in Parijs. Een week lang werden er onderhandelingen gesimuleerd en kwam het erop aan je diplomatieke skills te gebruiken. Enkele jaren geleden werd MUN populair in Haspengouw dankzij toenmalig studente Hanne Kelchtermans uit Alken die het MUN-gebeuren in de media bracht. Mede dankzij haar drive haalde de ploeg de wereldtitel drie jaar geleden binnen. Het is nu het derde jaar op rij dat ons land die weet te bemachtigen, en de tiende keer in totaal al.
Inleven
“Elke deelnemer krijgt een land, anders dan het zijne, toegewezen om te vertegenwoordigen”, verduidelijkt Louis Aumann (21), student handelsingenieur uit Sint-Truiden. “We onderhandelen binnen een gesimuleerd comité van de Verenigde Naties over allerlei actuele thema’s. We moeten ons zo goed mogelijk inleven in de houding en standpunten van het toegewezen land. Ik mocht Kaapverdië vertegenwoordigen in the World Conference on Women, een commissie die streeft naar gelijkheid tussen man en vrouw op alle mogelijke vlakken. Het is een belangrijk actueel onderwerp. Het was een hele uitdaging om te debatteren met studenten die afkomstig zijn uit landen waar de verhouding tussen man en vrouw niet hetzelfde is als in België. Ik vond het een unieke ervaring die mijn blik op de wereld heeft verruimd.”
Het Belgische team is samengesteld uit studenten van de verschillende universiteiten uit heel het land. “Onze groep bestaat uit gemotiveerde en veelbelovende studenten van uiteenlopende studierichtingen”, vertelt Isolde Vissers (21), studente handelsingenieur uit Hasselt. “Zo zijn er geneeskunde- en rechtenstudenten bij, maar ook mensen die sociale wetenschappen studeren. Om makkelijk te communiceren, spreken we onderling Engels. We geloven dat deze diversiteit onze sterkte is. Omgaan met andere standpunten is trouwens de perfecte basis van een goede diplomaat.”
Naast de formele debatten waren er ’s avonds ook nog evenementen. Janne Dehouck (21), studente rechten uit Hasselt: “Harvard University organiseerde zogenaamde socials. De ene avond gingen we uit en de andere avond werd er een soort markt georganiseerd. Elk land moest er zijn specialiteiten voorstellen. Wij hadden verschillende soorten bier, chocolade en speculaas meegebracht.” MUN Society Belgium houdt op 29 april en 6 mei sessies om hun team uit te breiden.