De redding nabij of nog een maand bibberen, dat was de inzet tussen STVV dat zijn 97ste verjaardag voerde, en KAS Eupen. Twee punten scheidden beide ploegen en na vandaag zijn er nog vijf matchen te gaan.

5-16

Zorgen voor Peter Maes, want de punten blijven achter, de doelpunten komen er niet, de kaarten spatelen zich op…

Beide ploegen presenteren een trieste eerste helft: weinig kansen en die kleine kansjes van STVV brengen geen bal op, de ene kans van Eupen brengt de Panda’s op voorsprong. Onverdiend? Misschien wel, maar wie de bal erin schopt, maakt een goal. Wie ongebreideld de bal blijft rondtikken op eigen helft zal er nooit een maken.

Het eerste halfuur van deze kansarme wedstrijd was voor Peter Maes: die schreeuwt zich de longen uit zijn lijf, maar ook hij kan niet verhelpen dat het aantal kansen nul is. In de zone van de waarheid loopt het zowel voor STVV als Eupen steevast spaak.

Suzuki: net niet
6-7Je zou zeggen “eindelijk” in de 25ste minuut: Lavalée stelt Defourny op de proef. Defourny schrikt toch even op wanneer Lavalée met een afstandsschot dan toch eens een bal tussen de palen krijgt. De doelman kan de bal zelfs niet klemmen en moet een hoekschop toestaan. Die levert geen gevaar op. Twee minuten later had de 1-0 op het bord moeten staan maar het was net niet voor Suzuki! Wat een kans voor STVV! Na een prima aanval schudt Brüls een lage voorzet uit zijn sloffen, maar Suzuki komt net te laat of twee schoenmaten te kort aan de tweede paal. Hier ontsnapt Eupen.

STVV krijgt deksel op de neus
En zoals vaak, is de eerste kans van Eupen ook meteen raak. Een knullige hoekschop (weggegeven door Gauffriez) wordt kort genomen. Adriano vindt het hoofd van Baby en met een stevige buffelstoot boven de Truiense verdediging mooi binnen kopt en Schmidt kansloos achter laat. Knappe goal, toegegeven, maar meteen een koude douche voor STVV dat meteen de tijd krijgt om zich te bezinnen bij de koffie. Want dit was triestig voetbal van de kant van de Kanaries met één balletje binnen het doelkader.

Goal afgekeurd en rood
De tweede helft is zes minuten oud als er toch even sensatie komt via een afgekeurde goal. Miangue werkt een voorzet van Mboyo ongelukkig in eigen doel. Maar de vreugde bij STVV is van korte duur. Het doelpunt wordt terecht afgekeurd voor buitenspel van diezelfde Mboyo die voor de rest een erg bleke wedstrijd speelt.

Wie al gehoopt had op een kentering in de match kreeg een koude, douche en de 61ste minuut: rood voor Teixeira. De opdracht wordt nog wat moeilijker voor STVV. Musona zet Teixeira in de wind en die trekt hem net voor het ingaan van de zestien onderuit. Boucaut kent geen genade en geeft meteen rood. De Ridder is blijkbaar niet gelukkig met de beslissing van Boucaut en zijn gemekker kost hem geel.

Met 11 Panda’s tegen 10 Kanaries zou een tweede treffer voor Eupen ook het definitieve einde zijn. Die komt er bijna in minuut 68. Schmidt voorko10-5mt de 0-2! Na een knappe combinatie haalt Peeters gevaarlijk uit. Schmidt houdt STVV in de wedstrijd met een knappe redding. Eupen voert de druk nu wel stelselmatig op.e pas ingevallen Prevljak beslist de wedstrijd. Hij dribbelt zich een weg in de zestien, zet de Truiense defensie te kijk en neemt dan ook Schmidt te grazen in de 89ste minuut.

Meteen de zege die Eupen vijf punten voorsprong geeft en dus de (quasi) redding. En STVV moet zich bezinnen. Peter Maes zal vast en zeker een nieuwe trukendoos moeten opentrekken om dit STVV zonder problemen in de Jupiler Pro League te houden. Want hartverwarmend was het deze avond zeker niet. Dan was er meer te beleven aan het optreden van Nazon als Binkie.