210301-cijfersEr liggen weer meer dan 400 coronapatiënten op de diensten Intensieve Zorgen van de Belgische ziekenhuizen. Dat blijkt uit nieuwe gegevens op het dashboard van het gezondheidsinstituut Sciensano. Het was van begin januari geleden dat die drempel nog werd overschreden.

In de ziekenhuizen liggen volgens Sciensano nu 1.898 coronapatiënten (+3 procent). Van hen hebben er 408 intensieve verzorging nodig (+3 procent). Dat is het hoogste aantal sinds begin januari, zo blijkt uit de statistieken. Tussen 22 en 28 februari werden elke dag gemiddeld 149,7 mensen opgenomen in het ziekenhuis met Covid-19, wat een stijging van 25 procent betekent in vergelijking met de zevendaagse periode ervoor.

Ook het aantal besmettingen neemt toe: tussen 19 en 25 februari werden dagelijks gemiddeld 2.407,6 nieuwe besmettingen vastgesteld, 19 procent meer dan in de week voordien. De positiviteitsratio van de afgenomen tests is ook gestegen naar 6,8 procent en dat is een negatieve vaststelling: minder testen en toch meer besmettingen! Er zijn nu al 771511 mensen besmet (geweest), weer een stijging van meer dan 2000 ten opzichte van gisteren

Net zoals de voorbije dagen gaat het met het aantal overlijdens door corona wel nog de goede richting uit. Tussen 19 en 25 februari lieten dagelijks gemiddeld zo’n 24 mensen het leven, dat is een daling met 35,7 procent. De dodentol komt in ons land inmiddels uit op 22.077 Covid-19-overlijdens, 25 meer dan gisteren.

Intussen hebben 493.548 Belgen een eerste dosis van het vaccin gekregen, wat overeenkomt met 5,4 procent van de volwassen bevolking, terwijl 306.482 landgenoten ook al een tweede prik kregen en dus volledig zijn gevaccineerd, goed voor 3,3 procent van de volwassen bevolking.

Asielcentrum
Vanwaar de stijgende cijfers in Sint-Truiden komen is ondertussen ook bekend: in het asielcentrum zit een zeer ernstige haard, en die drijft de cijfers omhoog terwijl in de andere gemeenten van onze Eerstelijnszone Haspengouw de cijfers bijna verwaarloosbaar blijven.

Genk (3749, +9) en Hasselt (2810, +8) doen het dus veel beter dan Sint-Truiden (2390, +15). Wellen, Kortessem, Gingelom en Borgloon houden de 0 en Nieuwerkerken en Heers tellen 1 positieve test.

Het aantal gevaccineerden steeg slechts met mondjesmaat, in Sint-Truiden met 4 op evenveel dagen. Toch blijven we procentueel nog steeds de best gevaccineerde gemeente (6,38) van Limburg na Borgloon (6,39).

In Vlaanderen schakelt de vaccinatiecampagne tegen het nieuwe coronavirus deze week een versnelling hoger. Er zullen zo’n 129.489 spuitjes met een vaccin tegen Covid-19 worden toegediend. Vorige week werden er 78.422 gezet.

Infectiologe Erika Vlieghe heeft zondag een oproep gedaan om “minder te zeuren”. Vlieghe ontkent niet dat de hele coronacrisis en de coronamaatregelen voor iedereen zwaar wegen, maar het helpt volgens haar niet om daar steeds over te klagen. Dat zei ze in De zevende dag.
“Als we heel vaak tegen elkaar zeggen: ‘Het is verschrikkelijk en we houden het niet meer vol’, dan hou je het ook niet meer vol. Ik wil op geen enkele manier ontkennen dat dit loodzwaar is voor iedereen en zeker voor een heleboel groepen zoals heel kwetsbare mensen of onze jongeren, dat is zonder twijfel zo. Maar tegelijk denk ik, ik heb dat nog al eens gezegd en ik ga dat ook eens op een trui laten zetten: we moeten stoppen met te veel te zeuren.”

Vandaag 1 maart start de laatste maand waarin het coronavirus nog grillig kan doen, vanaf april moet het beter gaan. Dat zegt biostatisticus van UHasselt Geert Molenberghs. Naarmate de vaccinatiegraad stijgt en het weer betert, kunnen we stap voor stap de lockdown opheffen. Dat wordt april dus. Vanaf dan winnen we van het virus en kunnen we versoepelen.