Ten Huize van stelt mensen voor die een band hebben met Sint-Truiden en hierbij hun vereniging, bedrijf, hobby, … willen delen met anderen.

Brigitte Aendekerk is een erkend kunstenaar in keramiek en beeldhouwwerk en heeft een kunstatelier in Halmaal-Dorp 132 te Halmaal waar je zelfs terecht kunt voor workshops. Brigitte is geboren en getogen in Sint-Truiden.

Debuut
Voor haar was Jos Schrynemakers een heel belangrijk persoon in haar leven. Een vrije opleiding keramiek onder zijn leiding bracht haar zo ver dat de liefde voor klei is blijven plakken. Je gevoelens kunnen uitdrukken was van groot belang geworden, de drang om nog meer te kunnen bracht haar verder en heeft haar aangezet om zich in te schrijven in de Academie Haspengouw afdeling keramiek onder leiding van Ida de Roy! In 2005 studeerde ze af en behaalde de stadsprijs met werk in porselein.

Academie Haspengouw
In Academie Haspengouw volgde ze ook 2 jaar tekenen onder leiding van etser Fernand Withofs.  De interesse voor het menselijk figuur werd groter, en… ze miste de klei.
Sint-Truiden had geen afdeling beeldhouwen … Hasselt wel! 

Academie voor Beeldende Kunst Hasselt
In 2008 startte Brigitte in de Academie voor Beeldende Kunst te Hasselt in de discipline beeldhouwen … onder leiding van Diane Gielen … een pracht leerkracht; die tekenen naar menselijk lichaam gaf en beeldhouwen.  Zij heeft haar gevormd tot wat ze nu geworden is! Je gevoelens kunnen uitdrukken was hier van groot belang! Met heel veel dankbaarheid aan Diane !!!!  De grote voorbeelden voor haar zijn … Lotta Blokker, Borremans, Degas, Mark Manders …

Tentoonstelling some-we-one
Wanneer Brigitte afstudeert, komt Brigitte met een pakkende tentoonstelling “Some-we-one’. Ze is er in geslaagd haar fragiele toets te leggen in levensgrote beelden die je niet onberoerd laten.

De beelden in epoxy, gips en was vertellen een echt levensverhaal. Ze hebben een kwetsbaarheid die men kan voelen. Ze roepen gevoelens op als troost, verbondenheid, geborgen zijn en puurheid .. 

Tentoonstellingen
Brigitte Aendekerk is gekend van vele exposities: 

  • Bottelarij Wellen, 2012
  • Overzichtstentoonstelling Hasselt beeldende kunst, Hasselt 2016
  • Ursula’s kapel, Tongeren, 2016
  • Asster pychiatrisch centrum, Sint-Truiden, 2016
  • Alden Biezen, Bilzen, 2016
  • Klaarchitectuur groepstentoonstelling, Sint-Truiden, 2016
  • figure 4, Gent, 2018 
  • hidden Vanitas, Mol, 2018 
  • Birds, Beringen (Houthalen-Helchteren, Zonhoven, Leopoldsburg), 2019 
  • Evenwicht, Haacht, 2019 

Normaal exposeerde Brigitte dit jaar nog op het begijnhof in Diest met Nachtwacht. Deze expo is helaas uitgesteld tot volgend jaar.

Erkenning
In 2017 heeft Brigitte Aendekerk op de dag van de Ambachten het erkend teken behaald. 

Academie Haspengouw
Momenteel is ze bezig aan Academie Haspengouw afdeling “ project “ 2e jaar; En voorbereidend werk om later af te studeren en iets te doen met “ het kind “ 

De Corona crisis is heel moeilijk voor haar, net omdat ze een gevoelsmens is …ze is bezig met werken omtrent de kwetsbaarheid van een kind … en Corona doet je nadenken  over je familie, je buur, Je vrienden, je eigen ik ….. …. de maatschappij …. ons Belgen land, … de wereld … hoe die functioneerde en hoe het er nu aan toe gaat! …. de verspilling , …. de overdaad van alles, het milieu …… hoe weinig je nodig hebt om toch gelukkig te zijn ..  de hoop dat mensen hier iets uit gaan leren … momenteel blokkeert het haar … en probeert alles een plaatsje te geven … het is veel om te verwerken … het maakt haar verdrietig als mensen zich niet houden aan regels … de frontlinie respectloos behandelt! … 

Ze gelooft in de liefde , en in de kunst ! En weet zeker dat in deze corona tijd er prachtige kunstwerken gaan ontstaan … in de mooie zin naar verbondenheid maar ook in verdriet en agressie waar je het coronamonster kan in terugvinden, en wat het met de mensen doet. ( … het zoekt zijn balans , en tijd zal het uitwijzen … Ze blijft geloven en hopen op een betere wereld en wil de mensen blijven ontroeren met nieuwe werken … “ het kind “.Het Kind
Het zal een zoektocht worden … vanuit het kind, zal zij de spiegel vasthouden naar een maatschappij, waar het niet altijd ok is, en veel bedekt wordt met de mantel der liefde ! 

Dentelle Noir (Foto bovenaan)
Ik wil de kijker beroeren door schoonheid en elegantie , het is voor mij een streven naar balans en rust het is de puurheid die ik zoek …  Levensgroot beeld gemaakt in epoxy en uitgefreesd met dremel. 

Contactgegevens
Als je Aendekerk Brigitte aan het werk wilt zien kun je gerust eens een kijkje nemen bij haar eigen Ateljee AB, Halmaal-Dorp 132, 3800 Sint-Truiden – Halmaal, e-mail: brigitte.aendekerk@gmail.com,  Website: http://users.telenet.be/Brigitteaendekerk, GSM: +32 498 04 53 44