Vrienden van de in 2016 overleden Jo Vanoirbeek lanceerden een jaar na zijn plotse overlijden een streekbier om hun vriend blijvend te herdenken. “Jo. Zeppers Vriendenbier (9°) is een typisch Haspengouws bier dat verkocht wordt ten voordele van een goed doel”, zegt zijn broer Stijn Vanoirbeek. De 36-jarige Jo Vanoirbeek kwam om het leven in een koelcel van Veiling Haspengouw.

De dood van de 36-jarige werknemer van Veiling Haspengouw sloeg indertijd in bij de Zepperse dorpsgemeenschap in als een bom. Jo was enorm geliefd en genoot van het leven. Hij was zeer actief in het verenigingsleven. Zijn plotse dood kwam dan ook zwaar aan bij familie, werkmakkers en de vele vrienden. Hij was een van de oprichters en drijvende krachten achter Zepperen Danst.

Na zijn overlijden brachten zijn vrienden heel wat geld samen om ‘iets’ te doen ter nagedachtenis van hun vriend Jo. Zijn broer Stijn ging samenzitten met vrienden van Jo, om iets bijzonders te bedenken. “Wij wilden iets maken wat hem typeerde”, zegt Jurgen Creten van de vzw Zepperen Danst Weer. “En zo kwamen we uit bij het idee om een typisch Haspengouws bier te laten brouwen”. Zo werd “Jo. Zeppers Vriendenbier” in 2017 geboren

Tripel
“Maar het moest meer worden dan zomaar een zoveelste streekbier. Daarom hebben we ervoor gekozen om in zee te gaan met de gerenommeerde topbrouwers van vzw Kale Ridders, die bekend zijn om hun erkenning door topchefs. Uit de groep kwam al snel naar voren dat het een pittig bier moest zijn. In onderling overleg hebben we de keuze gemaakt voor een stevige (9°), authentieke en artisanale tripel”, aldus Stijn Vanoirbeek

De opbrengst van de verkoop gaat naar de Kinderkankerafdeling van het Universitair Ziekenhuis Gasthuisberg. “Zo zou Jo het ook gewild hebben,” zeggen zijn vrienden in koor.

En de actie gaat nog steeds verder. Er is weer een nieuwe lading “Jo’s Vriendenbier” gearriveerd. Het Jo.Zeppers Vriendenbier is een tripel bier, op basis van water, gerst-tarwemout, hop & Westmalle gist.
En met zijn 9° VOL is het allesbehalve een tafelbier. Maar van welk bier gaat de opbrengst integraal naar het kankeronderzoek? Geen enkel, behalve Jo. Zeppers Vriendenbier. Dat is nu eens echt drinken … voor de goede zaak.
Nog steeds te vinden in diverse drankenzaken in en rond St-Truiden.
Casa Geladé – Ulbeek
Dranken Ad Fundum – St-Truiden
Dranken Claes – Brustem
Eurospar Zepperen