We gaan enkele dagen moeten rekening houden met serieuze vorst en extreem lage temperaturen. We zijn dat al een tijdje niet gewoon. Maar we kregen van de politie toch enkele tips.

Waan je geen held op de baan en zeker niet tijdens deze winterse weersomstandigheden. Hou voldoende afstand en vermijd bruusk remmen.

Enkele tips:
Batterij: merk je dat je lichten afzwakken als je ventilatie opstaat, je de radio aanzet enz. dan mag je ervan uitgaan dat de batterij bijna aan vervanging toe is.
Smeer de rubbers van de portieren, kofferdeksel e.a. in met vet (siliconenspray of talkpoeder), dit vermindert de kans op vasthechting bij vrieskou.
Controleer de staat van je ruitenwissers: is het rubber van je ruitenwissers versleten, vervang deze dan zo snel mogelijk voor je eigen veiligheid.
Ruitenwisservloeistof en antivries: controleer de ruitenwisservloeistof. Vul aan indien nodig en voeg antivries toe. Doe dit zeker voor de eerste winterprik.
Koelvloeistof en antivries: controleer de koelvloeistof van de motor en het antivriesvermogen (koop antivries tot -30°).
Voorkom condensatie op de ruiten: breng met een doek wat huishoudproduct of shampoo aan langs de binnenkant van je ruiten, om het aandampen tegen te gaan. Vertrek zeker niet met de wagen als je onvoldoende zichtbaarheid hebt.
De staat van je banden en de bandenspanning: controleer regelmatig de spanning en profieldiepte. In de winter hebben je banden echt wel een minimum van 3 à 4 mm profieldiepte nodig.
Overweeg om te investeren in winterbanden.
Lampen: laat je defecte lampen onmiddellijk vervangen, zo blijf je te allen tijde goed zichtbaar in het verkeer.
Voorkom aangevroren autoruiten: bedek steeds je voor- en achterruit van je auto met een beschermhoes.
Trek je handrem niet op bij vorst want deze kan bevriezen. Plaats daarentegen je wagen in eerste versnelling.
Kun je niet meteen starten, probeer dan even de koplampen aan te zetten om de accu op te warmen.
Zorg dat je steeds de volgende accessoires bij de hand hebt: ijskrabber, ruitenontdooier en slotontdooier (niet in de wagen bewaren).