borgloon_kuttekovenstraat_zonder_nummer_mediumAls er al één kerk het nieuws beroerde de voorbije jaren, dan is het die van Kuttekoven. Eerst wegens de Holy Cow van kunstenaar Tom Herck, daarna met de aankondiging van de verkoop en nu met de uiteindelijke bestemming die de burgemeester van Borgloon beloofde tegen half februari.

Kuttekoven is een dorp waarbij tal van mensen de wenkbrauwen fronsen als ze de naam horen. En neen, dat vieze woord heeft niks te maken met Kuttekoven. Het idyllische dorpje kreeg zijn naam van een Frankische boer die op deze plek een hoeve bouwde, ene zekere Cutto. Ook zijn verwanten kwamen er de boerenstiel uitoefenen en de vele hoeves van de familie Cutto leidde in 1213 tot Cuttinchoven, dat later verbasterd werd tot Kuttekoven.

Weer Herkenrode
Kuttekoven wordt doorsneden door de Romeinse heirbaan richting Tongeren en er zijn dan ook wat Romeinse vondsten gedaan omstreeks 1880. Al in de vroege 13de eeuw was het een parochie en de Kuttekovenaren moesten tienden (belastingen) betalen aan de graaf van Loon, tot in1232 toen de Abdij van Herkenrode meer dan de helft van de Kuttekovense grond in haar bezit had en daar dan ook de tienden inde.
In 1795 bij het ontstaan van de gemeenten werd Kuttekoven een zelfstandige gemeente en in 1977 zonder pardon bij Borgloon gevoegd en er nu het geografische centrum van is.

borgloon_kuttekovenstraat_zonder_nummer_kerk_sint-jan-de-doper_mediumSint-Jan Baptist
De Sint-Jan-de-Doper kerk van Kuttekoven was oorspronkelijk een romaanse kerk uit de 13de eeuw, gelegen op een hoogte boven de straat. Toen de Fransen ook dit kerkelijke goed verkochten sloten van 1797 tot 1802, werd 1799 het meubilair verkocht, maar de koper schonk het onmiddellijk terug aan de kerk. Ondertussen was de kerk bouwvallig geworden en in 1840 onder pastoor Joseph-Louis Truyens afgebroken en vervangen door de huidige neoclassicistische zaalkerk die in 1850 wordt ingewijd. De vierkante toren in silex in echter nog steeds de originele toren van de 13de eeuw.
Op het kerkhof bevinden zich nog enkele historische grafstenen zoals deze van Margaretha Vandersmissen, haar dochter en haar neef die in 1636 overleed aan de pest, maar ook van pastoor Melotte (1735), Jan Vroninx (1673), Margaretha Minnen en haar kinderen (1690), het echtpaar Smeets-Vandersmiessen (1633). Het kerkhof is echter geen voorwerp van de geplande verkoop door het stadsbestuur van Borgloon.

koe-in-kerkThe Holy Cow
Wereldberoemd werden Kuttekomen en zijn kerk toen de Truiense kunstenaar Tom Herck er zijn Holy Cow in 2017 installeerde. Van hem moeten we weten dat hij niet vies is van enige controverse (denk maar aan het kaartspel met Hitler aan de Veemarkt) maar zeker ook van sociaal engagement (de lantaarn in volle coronacrisis aan het Sint-Trudo Ziekenhuis). Zijn Holy Cow, een gekruisigde koe boven een plas melk was voor Herck 1-38een aanklacht tegen de verspilzucht van de maatschappij. Maar extreme katholieken zagen er godslastering is en probeerden zelfs het kunstwerk te vernielen en brand te stichten in de leegstaande kerk. Betogingen noch stil biddend protest konden tegenhouden dat Kuttekoven plots wereldberoemd werd. En Tom Herck als internationaal erkend kunstenaar zal er niet om gemaald hebben dat zijn kunst zo in de mondiale belangstelling stond.

 

borgloon_kuttekovenstraat_zonder_nummer_kerk_mediumMakelaars verdringen mekaar
Omdat de kerk al geruime tijd leeg stond, besloot het stadsbestuur van Borgloon in afspraak met het bisdom Hasselt, de kerk te verkopen, en de eerste biedingsfase is van eind vorige week voorbij. Het hoogste bod bedraagt 160.000 euro. Mar volgens burgemeester Awouters is niet alleen het bod maar ook de bestemming van de kerk een onderdeel van de verkoop, elk voor de helft bij de uiteindelijke beslissing over wie zich eigenaar van de kerk mag noemen
In de verschillende dossiers die ingediend werden komen verschillende bestemmingen aan bod, van polyvalente zaal, een bed & breakfast, ruimte om kunst te maken, zelfs er zelf gaan wonen.

“Wij zullen erover waken dat het een project wordt dat past binnen dit bijzonder gebouw. Een bovendien moet ook de bisschop van Hasselt zijn bisschoppelijke zegen nog geven. Half februari komen we samen om een beslissing te nemen, en dan pas kunnen we zeggen wat er nu van de kerk van Kuttekoven zal komen”, zegde de Loonse burgemeester nog in de krant.