Vandaag werd de installatie “The message is light” van Tom Herck aan het Sint-Trudo Ziekenhuis geinstaleerd.
“Ik zou jullie willen vragen om in deze post jullie steunbetuigingen te achter te laten voor het personeel van het Sint-Trudo Ziekenhuis, de patiënten en iedereen die voor uzelf er toe doet ik heel dit corona verhaal. Later worden deze berichten geprint en in de 33 brievenbussen geplaatst”, aldus Tom Herck

`The message is light` is een mobiel eerbetoon aan alle hulpverleners, en iedereen die lijdt onder de corona uitbraak. Maar ook aan postbodes, kassiersters, fabriekswerkers en iedereen die actief is tijdens deze periode. Het werk wordt voor het Sint-Trudo ziekenhuis geplaatst omdat hier de strijd het hevigste woedt. De installatie wordt kosteloos aan Sint-Truiden -een van de ergst getroffen regio’s in België en Europa- aangeboden door de Limburgse kunstenaar Tom Herck i.s.m. verschillende ondernemers. Het werk bestaat uit een uitvergrote kandelaar – 6m diameter en 4.5m hoog- voorzien van 33 brievenbussen met daarop bevestigde kaarsen. Het 1000 kg wegende werk wordt door een 25m hoge hijskraan de lucht in getakeld en blijft 8 dagen staan. In die periode roept Herck via sociale media en pers op zoveel mogelijk berichten achter te laten op zijn facebook, instagram en e-mail. Deze worden geprint en op de achtste dag in de brievenbussen gestoken.

“De kandelaar wordt letterlijk gevuld met hoop. Bij het vallen van de avond op dag 8 worden de kaarsen gebrand. De dag erna worden alle documenten uit de brievenbussen geleegd en afgeleverd aan het personeel en de directie van het ziekenhuis”, aldus Tom Herck.

Het werk geeft de Truienaars hoop. Sint-Truiden, de geboorteplaats van de kunstenaar, is een van de ergst getroffen provincies van België. In deze donkere dagen, waarin we elkaar meer nodig hebben dan ooit, zoeken we nieuwe manieren om dat te tonen. De kracht van ondernemerschap en het engagement van de burgers inspireerden Tom Herck om een monumentaal werk te creëren dat ons steunt bij onzekerheid en verlies. Hij heeft een emotionele band met het Sint-Trudo ziekenhuis, waar het werk tegenover geplaatst zal worden, omdat zijn moeder hier altijd heeft gewerkt en haar laatste dagen heeft doorgebracht. Het kunstwerk `Last words,` uit 2019 in het Sint-Trudo is aan haar opgedragen.

Het nieuwe monumentale werk refereert aan een universeel gebruik: in tijden van nood steun zoeken door het branden van kaarsen. Wereldwijd worden momenteel mensen aangespoord om kaarsen te branden voor corona slachtoffers en om de ziekte te verdrijven. Solidariteitsacties waarbij kaarsen worden weggeschonken aan zorgverleners worden massaal aangevraagd. Een kaars aansteken is een middel om concreet wat te doen met iets wat zo onzeker en ongrijpbaar is als de dood.

Het maakt het gemis van een dierbare tastbaar en lijkt een alternatieve vorm van bidden. Herck steekt dit oeroude ritueel in een nieuw jasje. In zijn kenmerkende stijl en iconografie brengt hij de focus terug naar communicatie, want kunst is een dialoog tussen de maker en de kijker.

De hunkering naar contact is groter dan ooit, wat duidelijk blijkt uit de talloze berichten die mensen door deze crisis helpen. Taal is een krachtig hulpmiddel om verbondenheid te creëren. Herck, die zijn artistieke carrière begon in de graffiti-scene maakt vaak gebruik van de kracht van tekst in kunst. In tijden van oorlog is het schrijven van brieven van cruciaal belang voor het emotionele welzijn. Brieven en berichten fungeren als een persoonlijk venster op ervaring.

De 33 brievenbussen in dit kunstwerk symboliseren hoop en wilskracht. 33 Is een indicatie voor het aantal menselijke ruggenwervels. De zorgsector en allen in de frontlinie van de strijd tegen corona, vormen de ruggengraat van deze tijd. De houtkleurige cirkels staan voor het huiselijke kosmische eenheid, en de steunende metalen structuur symboliseert de kracht van de gemeenschap. De 3 ringen van deze kandelaar staan 1.5 m van elkaar af als verwijzing naar het social distancing principe. De corona pandemie roept op om onze diepmenselijke impulsen voor verbinding te onderdrukken. ‘The message is light’ geeft een duwtje in de rug en toont het licht aan het einde van de tunnel. Herck: “Covid-19 brengt angst maar ook hoop op verandering voor mens en milieu.

We hebben geleerd snel anderen te helpen, problemen op te lossen en voorbereid te zijn op offers om onze samenleving te helpen. In tijden zoals dit kunnen we laten zien uit welk hout we gesneden zijn.” Het werk dwingt tot vooruitkijken. In quarantaine is zoiets onmisbaar.

Tekst door Lara van Oudenaarde
Dit project kon niet gerealiseerd worden zonder de steun van de volgende instanties en bedrijven: Vandebroek interieur, Heylen Metaalwerken, STVV, Alu Kraan Service, Buro K BV, Yontec NV, Kris Mathijs, Spaas Kaarsen, Hubo en ijzerwaren Pirard.