Op 10 mei (gisteren) zijn 368 nieuwe besmettingen bevestigd. “De voorbij dagen is de dalende trend van het aantal besmettingen gestopt”, aldus viroloog Steven Van Gucht. Hij merkt echter op dat omdat er meer getest wordt. “Dit is waarschijnlijk de belangrijkste verklaring waarom het aantal besmettingen stijgt.”

In de afgelopen 24 uur zijn er 18.606 testen gerapporteerd. Dat is een forse stijging. “Trend van de voorbije dagen is dalend en neemt af met 5% per dag”, zegt Van Gucht. Ook qua aantal hospitalisaties blijven we onder de grens van de honderd, namelijk 60, naast 62 overlijdens.

Van Gucht zet aan het einde van zijn presentatie nog enkele puntjes op i inzake de gedeeltelijke heropening van de scholen, nu volgende week: “Het is wetenschappelijk en medisch heel duidelijk dat kinderen zelden ziek worden van Covid-19”, zegt Steven Van Gucht. “Als ze ziek worden, dan zijn de symptomen zeer mild.” Het is dus volgens de viroloog veilig voor uw kind om terug naar school te gaan. De viroloog maakt echter een kanttekening. “Er is wat debat of kinderen al dan niet besmettelijk zijn voor elkaar, hun ouders of hun omgeving.” Maar er is een wetenschappelijke consensus dat kinderen niet de motor van deze epidemie zijn.

Hij besluit dat het risico op corona voor kinderen niet opweegt tegen de baat die ze hebben om terug op de schoolbanken te zitten.

“Contactopvolging gebeurt momenteel enkel per telefoon (02/214 19 19) of sms (8811)”, zegt Yves Stevens van het crisiscentrum. Hij raadt de bevolking aan om deze officiële nummers op te slaan (in hun GSM). Er circuleren namelijk valse oproepen en sms’en, op die manier weet u meteen dat u te maken hebt met de échte contacttracers.

Stevens benadrukt nog dat als u zo’n oproep van een contacttracer ontvangt u zonder vrees eerlijk kan zijn over uw contacten. “Wat u vertelt is vertrouwelijk, dit dient niet om te controleren of u de coronamaatregelen gevolgd heeft.”

Manneken Pis draagt maandag een op maat gemaakt mondmasker en toont zo zijn solidariteit met de bevolking in de strijd tegen het coronavirus. Het mondmasker werd gemaakt door het modehuis Maison Degand en is versierd met de Belgische vlag en kleine rode hartjes. Een officieel kostuum is het evenwel niet.