Vanaf vandaag kan je in Tongeren de geboorte van je kindje ook aangeven in het ziekenhuis zelf. De stad opende een loket in AZ Vesalius, zodat de (trotse) ouder niet meer tot op het stadhuis moet gaan.  

Baby geboren? Doorgaans moet een van ouders of iemand die aanwezig was bij de geboorte binnen de 15 dagen na de geboorte het kindje aangeven bij de burgerlijke stand van de stad of gemeente waar het kindje geboren werd. Tijdens hun verblijf in het ziekenhuis kunnen ouders vanaf nu hun pasgeboren kindje ook aangeven via het geboorteloket in Vesalius zelf. Een medewerker van de dienst burgerlijke stand van de stad Tongeren zal op maandag- en donderdagvoormiddag van 10 tot 12 uur fysiek aanwezig zijn in het nieuwe geboorteloket in het ziekenhuis en de aangifte digitaal uitvoeren. “Ze moeten daar zelfs niet ver voor stappen”, vertelt Nathalie Minten, diensthoofd gynaecologie. “Het geboorteloket bevindt zich hier op de afdeling materniteit. Zo maken we de aangifte van een pasgeboren baby heel toegankelijk. Er komt heel wat kijken bij de geboorte van een kind. Met een geboorteloket heel dichtbij nemen we al één administratieve beslommering weg bij de ouders. We willen onze patiënten zo goed mogelijk ondersteunen op alle gebieden. Dat gaat veel verder dan enkel medische zorg. Dat ouders hun baby vanaf nu ook in ons ziekenhuis kunnen aangeven is echt een meerwaarde.”

Geboortecijfers

Steve Hoste, voorzitter Raad van Bestuur AZ Vesalius geeft enkele cijfers mee. Hoste: “Het aantal geboortes in Tongeren blijft redelijk constant. In 2019 werden er 549 kinderen geboren, in 2020 waren het er 517. In 2021 klopten we af op 537 geboortes. Het nieuwe geboorteloket is een mooie stap vooruit in de dienstverlening die we willen bieden aan jonge ouders. De aangifte in het administratief centrum Praetorium blijft nog steeds mogelijk naast de aangifte in het ziekenhuis zolang je in het ziekenhuis verblijft. Eens je terug thuis bent kan je enkel een aangifte doen in het Praetorium.”

Een aangifte gebeurt op beide locaties steeds op afspraak. Een afspraak maken doe je via www.tongeren.be/afspraak 

(Foto’s: ©Persdienst Stad Tongeren)