Het is positief dat de gemeenteraad unaniem beslist heeft om het administratief en ruimtelijk eenvoudiger te maken voor inwoners om geveltuinen aan te leggen. Maar nu zou het stadsbestuur geïnteresseerde burgers hierbij ook actief moeten ondersteunen en begeleiden”, zegt Ludwig Vandenhove op Facebook.
Hij vraagt zich echter af waarom men niet het systeem van ‘Tuincoaches’ invoert, zoals in Kortrijk bestaat. Met de ‘Tuincoach’ biedt de stad Kortrijk gratis professionele begeleiding aan voor de inwoners om meer biodiversiteit-dieren en planten- en natuur in de tuinen te brengen.
“Helpen nadenken en begeleiden bij de aanleg van geveltuinen bij burgers en in straten zou een goed begin zijn om dat idee van tuincoaches ingang te doen vinden in Sint-Truiden. In Nederland bijvoorbeeld kan je in verschillende gemeenten geveltuinen aantreffen, waarbij planten per straat gratis bezorgd worden door de gemeente om precies eenvormigheid te krijgen. De stedelijke Groendienst kan de coördinatie op zich nemen. Een ander goede praktijk is het project van de ‘Tuinrangers’ van het Agentschap Natuur en Bos (ANB)”, tipt hij de meerderheid.
Zij leiden vrijwilligers op, die burgers bijstaan om hun tuinen natuurvriendelijker en klimaatrobuuster te maken. “Ik heb er al bij Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir op aangedrongen om dit project sneller uit te breiden over alle Vlaamse gemeenten. Ongetwijfeld zijn er nog talrijke good practices in Belgische, Vlaamse of buitenlandse gemeenten. Het warm water moet niet elke keer opnieuw uitgevonden worden”, aldus Vandenhove.
Helpen nadenken en begeleiden bij de aanleg van geveltuinen bij burgers en in straten zou een goed begin zijn om dat idee van tuincoaches ingang te doen vinden in Sint-Truiden. In Nederland bijvoorbeeld kan je in verschillende gemeenten geveltuinen aantreffen, waarbij planten per straat gratis bezorgd worden door de gemeente om precies eenvormigheid te krijgen. De stedelijke Groendienst kan de coördinatie op zich nemen. Een ander goede praktijk is het project van de ‘Tuinrangers’ van het Agentschap Natuur en Bos (ANB). Zij leiden vrijwilligers op, die burgers bijstaan om hun tuinen natuurvriendelijker en klimaatrobuuster te maken.
“Ik heb er al bij Vlaams minister van Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir op aangedrongen om dit project sneller uit te breiden over alle Vlaamse gemeenten”, aldus de oud-burgemeester van Sint-Truiden.
Ongetwijfeld zijn er nog talrijke good practices in Belgische, Vlaamse of buitenlandse gemeenten. Het warm water moet niet elke keer opnieuw uitgevonden worden.
“Meer geveltuinen in Sint-Truiden is al bij al een goedkoop middel om meer biodiversiteit en klimaatvriendelijkheid in de stad te brengen. Zo kan ons sp.a-opzet uit de beleidsperiode 2006-2012 eindelijk navolging krijgen., besluit Vandenhove.
Je kan de toestemming voor een geveltuin aanvragen op
https://www.sint-truiden.be/aanvraagformulier-aanleggen-van-een-geveltuin
.