Tuinaannemers zitten met de handen in het haar, en nog niet zo’n klein beetje. Bionerga, waar ze naartoe konden met hun groenafval, gaat dicht om Bilzen van de stank van Bionerga te verlossen. En naar het containerpark van Sint-Truiden mogen ze niet!
Zoals al even gekend is mogen zelfstandige tuinaannemers niet binnen in het containerpark van Sint-Truiden, ook al komt het groenafval van de mensen uit de stad. Ze zijn dus verplicht om betalend te gaan storten bij Bionerga naast het containerpark. Op zich is dat nog niet zo een groot probleem. “Helaas is me nu aan de oren gekomen dat Bionerga zijn vestiging tijdelijk gaat sluiten in Sint-Truiden, dit brengt met zich mee dat velen van ons in de problemen gaan geraken voor het storten van groenafval”, aldus Kenny Neskens.

En inderdaad, uit een nota van Bionerga blijkt dat, en we citeren ‘gisteren heb ik Freddy Streel ingelicht. Freddy zal nog een poosje in Sint-Truiden werkzaam blijven, weliswaar met gesloten poort, en nadien de ploeg in Bilzen vervoegen’, aldus Ben Schurmans, productiemanager Gft bij Bionerga.

De reden waarom Sint-Truiden (tijdelijk?) dicht moet ligt in de beslissing om in Bilzen 10.000 ton minder afval binnen te nemen wegens stankoverlast. Dat kan verminderen door aan het GFT groenafval te toe te voegen. Van Sint-Truiden moet er dus vanaf 2022 3.200 ton naar Bilzen afgevoerd en de resterende aanvoer die nog naar Sint-Truiden kan, 2.500 ton, is te weinig om de site economisch rendabel te houden. Met andere woorden: snoeiafval van Sint-Truiden moet naar Bilzen en wat nog rest is te weinig om de site in Sint-Truiden open te houden. “Waar moeten de lokale tuinaannemers dan naartoe”, vraagt Kenny Neskens zich af. Naar Bilzen of naar Houthalen, zegt Bionerga, en dat zien ze niet zitten. Ze vragen daarom dat het stadsbestuur ingrijpt en levering op het stedelijk containerpark weer mogelijk maakt of een andere oplossing voor gedupeerde aannemers.