Een triest record vandaag, voor gans Haspengouw: er kwamen in de Eerstelijnszone 261 coronabesmettingen bij op één dag. Sint-Truiden doet er in één klap 99 bij. Wie nu nog in eenontkenningsfase zit is niet van deze wereld, zeker als we weten dat, in olle tweede crisis vorig jaar, er op de ganse maand oktober 2020 in Sint-Truiden “slechts” 174 bij kwamen. De helft daarvan pakken we nu op slechts één dag!

De coronacijfers in ons land blijven de hoogte inschieten, zoveel is duidelijk. Zowel het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames als overlijdens stijgt fors, blijkt donderdag uit voorlopige cijfers van het  gezondheidsinstituut Sciensano.

Tussen 18 en 24 november werden dagelijks gemiddeld 294,6 mensen opgenomen in het ziekenhuis, een stijging met 22 procent. In totaal liggen op dit moment 3.397 mensen in het ziekenhuis (+21 procent), van wie er 686 intensieve verzorging nodig hebben (+21 procent). In de week van 15 tot 21 november overleden dagelijks gemiddeld 37,3 mensen aan de gevolgen van Covid-19, een stijging met 33 procent op weekbasis. Sinds de start van de pandemie zijn in ons land al 26.743 coronadoden geteld. In totaal werden al bijna 1,7 miljoen besmettingen vastgesteld.

Haspengouw lijkt slagveld
Sint-Truiden +99, Wellen +20, Nieuwerkerken +28, Kortessem +21, Heers +37, Gingelom +21, Borgloon +35, dat is de stijging in de gemeenten van Haspengouw en dat is geen klein bier. Dat Hasselt met +183 en Genk +133 er nog met kop en schouders bovenuit steken, doet niks terzake. Ook de Limburgse hospitaalcijfers liegen er niet om 271 coronapatiënten van wie er 50 intensieve zorgen nodig hebben en 29 aan de beademing liggen. Geen wonder dat, van alle testen in Limburg, er 21 procent positief zijn.

En elders in Vlaanderen?
Jong Domus, de vereniging van jonge huisartsen in ons land, trekt aan de alarmbel. In een open brief benadrukt de vereniging dat het voor huisartsen onhaalbaar is om het hoofd boven water te houden tijdens deze vierde coronagolf. “We willen terug naar onze zorgtaken, het is genoeg geweest”, klinkt het.

De ongeziene besmettingsgolf die momenteel Limburg overspoelt, treft ook het ziekenhuispersoneel hard. In de ZOL-campussen van Genk en Maaseik raakten op één week 74 personeelsleden besmet, in Jessa in Hasselt 69. Die extra uitval doet het personeelstekort in de ziekenhuizen nog oplopen.

Het coronavirus zit overal, en daar ontsnapt ook het bedrijfsleven niet aan. Gemiddeld 15 procent van de Limburgse werknemers zit momenteel ziek thuis of in quarantaine na een hoogrisicocontact. In sectoren waar niet kan worden getelewerkt, lijkt stilaan een kritiek punt bereikt.

Professor Van Ranst beantwoordde woensdagavond een reeks vragen van VTM-kijkers. Hoe komt het dat de besmettingen in Vlaanderen dezer dagen zo hoog liggen? Volgens Van Ranst is het virus zelf de verklaring. “De deltavariant is ongelooflijk besmettelijk. En in Vlaanderen is het heel erg: daar heb ik geen directe verklaring voor. Wallonië en Brussel hebben wel meer geleidelijk versoepeld en dat kan deels de verklaring zijn.” De viroloog denkt niet dat we naar een zware lockdown gaan zoals de eerste in 2020. “We krijgen wellicht een lockdown light , met bijvoorbeeld een vroege sluiting van de horeca. Dat kan op tafel liggen bij het volgende Overlegcomité. Het moet wel snel gebeuren, wellicht volgende week. Maar we moeten de nieuwe maatregelen wel doordacht nemen”, aldus Van Ranst. Krijgen we dit jaar normale eindejaarsfeesten? “De eindejaarsfeesten liggen nog een maand voor ons, maar ik denk niet dat we volledig normale feesten krijgen zoals in 2019, dus voor de coronacrisis. Of het even ingrijpend zal zijn zoals in 2020: dat denk ik ook niet”, aldus Marc Van Ranst.