Volgende week zouden normaal gezien 31 politici een lintje krijgen van koning Filip, maar er heerst commotie over de uitreiking van de eretekens. Niet enkel de Leopoldsorde zelf, maar ook de benoeming van Veerle Heeren doet bij de publieke opinie de wenkbrauwen fronsen.

Het was Groen-fractieleider Wouter De Vriendt die met het nieuws naar buiten kwam. “De Kamer heeft beslist om de uitreiking van de 31 eretekens uit te stellen. Het debat over de toekomst van de eretekens zal ongetwijfeld gevoerd worden in de bijzondere Kamercommissie die zich over het Belgische koloniale verleden buigt.”

Tijdens de uitreiking zouden parlementsleden, oud-volksvertegenwoordigers en (ex-)ministers geridderd worden met een ereteken. Dat ereteken krijgt iemand wanneer die jarenlange dienst heeft bewezen aan ons land. Aan die titel zijn geen speciale voorrechten of voordelen verbonden, louter de eer. Meestal gaat het om parlementsleden met een langere staat van dienst. Het debat over de eretekens loopt al langer maar nam gisteren een hoge vlucht toen bleek dat Truiens burgemeester Veerle Heeren ook op het lijstje staat. Zij en de andere 30 politici kregen het nieuws dat ze geridderd werden in 2019. “Maar de gebeurtenissen in Sint-Truiden tijdens de vaccinatieperiode werpen nu een ander licht op de zaak”, zeggen waarnemers.

Verschillende partijen vinden het concept verouderd. “Ook de bevolking is niet langer mee met dit verhaal”, klinkt het vanuit verschillende politieke fracties in de Kamer.