Vijf meisjes, vijf jongens. Tien balletleerlingen van over de ganse wereld die op 1 september 2022 mogen starten aan de Ecole de Danse de l’Opéra national de Paris. De oudste en meest gerenommeerde balletschool ter wereld laat dit jaar ook één Belg toe. Hasselaar Nick Deckers (11) heeft zijn toegangsticket te pakken en is apetrots, net als zijn balletcoach Patty Giardina.

“Dit hadden we niet verwacht!” Het zijn de eerste woorden van balletcoach Patty Giardina bij het begin van ons vraaggesprek. Patty coacht al jaren kinderen en jongeren uit Limburg in haar balletruimte in Sint-Lambrechts-Herk. Enkele jaren geleden haalde ze al het nieuws met de Haspengouwse ballerina’s die goud behaalden. En nu is er Nick. Patty noemt hem met veel trots haar ‘ballet boy’. Nick Deckers oefent bij haar sinds zijn negende. Patty klinkt erg fier: “Ja, ik voel me ontzettend trots en ik ben erg blij voor mijn leerling. Na de laatste selectie op l’Ecole de Danse de l’Opéra national de Paris gaat hij daar op 1 september van start. Ik ben bijna sprakeloos. Het maakt zoveel emoties los. Ik zou zeggen: Bravo mijn kleine man! Laat het avontuur beginnen in de meest prestigieuze dansschool ter wereld!”

Eerder raakte al bekend dat Nick in dezelfde gerenommeerde instelling al werd toegelaten voor de zomerstage, samen met Patty’s andere leerling, Beatrice Carmans (15). “Dat was ook al een mooi geschenk. In juli lopen ze er allebei stage. Er waren 800 kandidaten van 10 tot 19 jaar, van 30 verschillende nationaliteiten.”

Werkethiek

Nick zal dus school lopen, daar op internaat gaan en goed omkaderd worden om aan dat grote avontuur van het ballet te beginnen op één september. Patty blijft het verbazend vinden hoe er in haar kleine oefenzaaltje in Sint-Lambrechts-Herk er zo mooie prestaties worden neergezet. “De lat ligt in Parijs zeer hoog”, voegt ze eraan toe. “Het is een echte eliteschool in de balletwereld. De top! Iedereen wil er beginnen. Dat het net Nick is geworden is toch heel straf. Wat zeker heeft geholpen is Nick’s werkethiek. Zonder dat het hem wordt opgelegd staat hij ‘s morgens op en doet hij zijn buikspieroefeningen, en de oefeningen voor de voeten, de armspieren en de schouders. Zijn droom wordt nu werkelijkheid. Hij zal zich daar elke dag opnieuw moeten bewijzen, maar hij gaat dat kunnen.” Nick reageert zelf ook uitbundig blij en vertolkt dat in de balletzaal met een hoge, zwevende sprong. Nick Deckers: “Ik hou van de strenge discipline in het ballet. Ik ben heel, heel blij dat ik daar mag starten.”

Of Nick tot de wereldtop gaat behoren, dat zal de toekomst uitwijzen. Patty Giardina: “Er zijn zoveel factoren die een rol spelen. Hoe evolueert je lichaam. Vergeet niet, zijn puberteit moet nog beginnen. Hoe evolueert hij op vlak van gezondheid, van geest, van mentaliteit. We gaan dat van jaar tot jaar moeten bekijken.”

In l’Ecole de Danse de l’Opéra national de Paris zit de wereldtop van het ballet. “Ze halen de echte dansers er zo uit”, weet Patty. “Wat ik daar zie is telkens opnieuw pure poëzie. De balletdansers schrijven poëzie met hun lichaam. Het is een grote eer dat hij daar mag beginnen”, besluit Patty.

In beeld: Nick zweeft – letterlijk – van pure blijdschap doorheen de balletzaal. Hij voelt zich in de zevende hemel en is erg opgewonden over het grote avontuur dat hem te wachten staat.

Foto’s – ©Patty Giardina