Na de goed-nieuws-show van Wouter Beke en Jan Jambon over de vlotheid waarmee de vaccinaties zullen plaatsvinden, komt vandaag de ontnuchtering: er zullen geen vaccins zijn, en geen vaccins ook geen vaccinatie. Het land werd dus blij gemaakt met en dooie mus, een behoorlijk dooie mus! Want de vertraging bij het begin kan in de loop van het parcours alleen maar groter worden.

Vandaag bevestigde de Vlaamse overheid dat de algemene ziekenhuizen vanaf volgende week kunnen starten met de vaccinatie van een deel van hun zorgpersoneel met het Pfizer-vaccin. “Ook in de eerste lijn zal een klein deel van de huisartsen en tandartsen nog in januari een vaccin kunnen krijgen. Het aantal beschikbare dosissen is echter sterk ontoereikend om iedereen in de ziekenhuizen en de eerste lijn te vaccineren”, stelt Margot Cloet vast. Volgens het huidige leveringsschema zullen er pas midden februari voor hen opnieuw vaccins beschikbaar komen. Domus Medica en Zorgnet-Icuro vragen dat er transparant gecommuniceerd over de aantallen en de data van de bevestigde leveringen zodat er geen onrealistische verwachtingen worden gecreëerd.

“Momenteel komt de vaccinatiecampagne in de woonzorgcentra volop op kruissnelheid. Tegen eind januari zullen alle bewoners en personeelsleden hun eerste prik gekregen hebben, met uitzondering van die woonzorgcentra waar er nu nog een uitbraak is. Ook de tweede vaccinatiemomenten staan ingepland. Vanaf volgende week kan ook de vaccinatie van het ziekenhuispersoneel en de eerste lijn starten. Weliswaar op beperkte schaal. Naast de geplande leveringen aan de woonzorgcentra zijn er volgende week in totaal slechts ongeveer 37.000 dosissen van het Pfizer-vaccin beschikbaar”, aldus Cloet, een peulschil van wat nodig is. Pas in de week van 15/02 zijn er bevestigde nieuwe Pfizer-leveringen. De levering van het Moderna-vaccin (in totaal 1000 dosissen) is voorlopig beperkt tot het ZNA ziekenhuis in Antwerpen. Over verdere Moderna-leveringen is er momenteel nog onduidelijkheid.

Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet Icuro was not amused en liet dat duidelijk blijken in het tv-journaal. Maar voor het ziekenhuispersoneel is dat weer de zoveelste dooie mus waarmee ze wandelen gestuurd worden.