De bars in de omgeving van de Luikersteenweg in Sint-Truiden mogen vanaf 1 juli 2020 heropenen onder strikte voorwaarden. Zo komt er een verplichte sluiting tussen 1 uur ‘s nachts en 7 uur ‘s morgens, gelden de afstandsregels ook tussen de diensters in de vitrines, komen er verplichte hygiënische hulpmiddelen en dienen alle uitbaters van eroshuizen zowel het burgemeestersbesluit over de heropening van de bars als de veiligheidsrichtlijnen rond seksuele dienstverlening te afficheren.

Lege straten en gedoofde neonlichten, nooit eerder was het zo stil op de Chaussée d’Amour dan tijdens de coronacrisis. Nu de maatregelen versoepelen, de horeca opnieuw open is onder strikte voorwaarden, kunnen vanaf 1 juli de bars heropenen mits naleving van de federaal opgelegde maatregelen die van kracht zijn voor de sector en het burgemeestersbesluit van 25 juni 2020. Zoals bij de horeca zullen ook de bars/eroshuizen het sluitingsuur moeten respecteren. Ze moeten sluiten tussen 1 uur ’s nachts en 7 uur ’s morgens. Daarnaast worden ze verplicht om extra hygiënisch materiaal te voorzien waaronder mondmaskers en alcoholgel. Verder wordt opgelegd de ruimtes na elke klant voldoende te verluchten en te ontsmetten.

Op 9 juni 2020 is er een veiligheidsprotocol uitgewerkt rond sekswerk dat door de corona-expertengroep en federaal minister van Middenstand Dennis Ducarme werd goedgekeurd. Verder is er voor Sint-Truiden een burgemeestersbesluit uitgevaardigd dat van toepassing is tot er nieuwe beslissingen komen afhankelijk van de gezondheidsrisico’s en gebaseerd op de aanbevelingen van experten. De handhaving zal gebeuren door de politie via GAS-boetes.

Alle baruitbaters krijgen een infobrief waarin de regels duidelijk worden opgesomd. Daarnaast ontvangen ze ook het burgemeestersbesluit en de affiche met coronamaatregelen rond seksuele dienstverlening. Het is verplicht deze op te hangen op elke vitrine van elke prostitutieruimte.

De seksparadijzen aan de Luikersteenweg zijn dus blijkbaar geen “nightclubs’, wat die blijven vooralsnog dicht.