Dames Handbal Sint-Truiden heeft voor de vijfde keer in haar geschiedenis de finalewedstrijd gewonnen voor de Beker van België. In een uitverkochte Alverberg Sporthal in Hasselt nam de topfavoriet het op tegen Hubo. In een superspannende finale ging het lange tijd gelijk op. In de laatste 10 minuten duwde Sint-Truiden op het gaspedaal.

Bij Hubo Handbal was de honger erg groot om de Beker van België binnen te halen. De ploeg met relatief jonge speelsters, een samensmelting (2022) van de handbalclubs uit Hasselt en Tongeren, wilden die van Sint-Truiden niet alleen geografisch maar ook letterlijk in de tang nemen. Van de gevreesde kwetsuren bij de speelsters van Sint-Truiden viel weinig te merken, want de toppers stonden op het veld.

Wedstrijdverslag

Bij het begin van de wedstrijd neemt Hubo snelle initiatieven. Hoewel de stand gelijk opgaand is, staat Hubo in het eerste kwartier toch telkens één punt voor. Op het kwartier scoort Estelle Ghijsens de gelijkmaker: 5 – 5. Dat is meteen de doorstart voor Sint-Truiden. Bij 8-6 vraagt coach Natasja Bekker-Kivit van hubo een time-out om de flow van het offensieve Sint-Truiden wat te breken en haar speelsters moed in te spreken. Veel maakt dat voorlopig niet uit, Sint-Truiden trekt het spel beheerst naar zich toe. Er wordt ook scherp verdedigd, Schepkens en Hogenboom zitten er heel kort op, er komt geen bal door. Suzan Joran (Hubo) krijgt dan toch een opening en scoort de gelijkmaker: 9-9. Het blijft gelijk opgaan. Bij 10-10 verliest Sint-Truiden de bal tijdens een aanvalsfase en profiteert Zoë Swennen, Ghijsens kan er net niet bij, opnieuw Hubo aan de leiding: 10-11.  Veel spanning maar ook veel sportiviteit in de Alverberg sporthal, met een enthousiast publiek.

Bij rust staat het 11-11.

Ook in de tweede helft gaat het gelijk op. Wat een thriller!

Hubo slaat een kloofje na een kwartier in de tweede helft met 17-19 en even later 18-20.

Hubo krijgt een dipje en intussen gaan bij Sint-Truiden de alarmbellen af. De ploeg toont zich de meerdere en trekt de zaak in korte tijd recht: erop en erover naar 21-18. Coach Natasja Bekker-Kivit van Hubo grijpt in met een time out. Sint-Truiden loopt even verder uit na 20 minuten gespeeld in de 2e helft: 23-20. Maar Hubo blijft aanklampen: 23-21. Even later staat het 27-24. Laatste minuut: 28-26. Sint-Truiden wint de Beker van België!!! Kapitein Sara Marteleur mag de Beker in de lucht steken.

Na de wedstrijd reageerde een blije Aiko Schepkens: “We zijn erg nerveus aan de wedstrijd begonnen. Er was onnodig veel balverlies. Maar we hebben ons ondanks de tegenslag (een pivot-speelster werd zwaar gekwetst, red.) terug in de wedstrijd geknokt, en dat als ploeg. Zelf vind ik dat ik nog teveel technische fouten heb gemaakt, maar ik ben vooral blij dat we met onze ploeg de Bekerfinale hebben gewonnen.”

 

Voorbeschouwing eerder vanochtend (zaterdag 30 maart)

“Het wordt zeer spannend want ook al staan we in de reguliere competitie aan de leiding, in een bekerwedstrijd wordt er altijd zwaar gestreden”, vertellen Aiko Schepkens en Estelle Ghijsens van Sint-Truiden.

Ze hebben tot nu toe één verliesmatch gehad in de reguliere competitie,  de Truiense handbalspeelsters. “Vandaag moeten we gaan pieken”, zegt topspeelster Aiko Schepkens (foto). “Dit gaat geen gemakkelijke wedstrijd worden. Maar we gaan er ook van genieten, voor zo een uitverkochte zaal. We willen natuurlijk erg graag die Beker binnenhalen.” Speelster van het jaar Estelle Ghijsens vult aan: “Hubo is een ploeg met jonge speelsters maar ik wil ze zeker niet onderschatten. Als je kijkt naar hun laatste wedstrijden in de gewone competitie dan zie je dat ze echt aan het groeien zijn. Zij kunnen net iets meer focussen op deze Bekerfinale. Wij willen natuurlijk ook de landstitel binnenhalen.”

Blessures

Wat kan de topfavoriet Handbal Sint-Truiden weerhouden van de titel? Naast de grote honger bij de thuisploeg Hubo om de Beker te pakken kampt Sint-Truiden met blessures. Vraag is wie straks op het veld zich voor de volle 100 procent zal kunnen geven. Aiko Schepkens hoopt dat zoveel mogelijk basisspeelsters fit genoeg zijn. “Estelle heeft een blessure aan de elleboog, Sara Marteleur sukkelt wat met haar knie, Silke is ziek geweest, Karen is nog out en herstellende, en er zijn nog enkele andere kleinere kwetsuren. In zo een Bekerfinale kan het soms op één punt aankomen.”

Het wordt een spannende wedstrijd maar coach Jo Delpire gaat die met vertrouwen tegemoet. “We gaan deze wedstrijd winnen, daar ben ik rotsvast van overtuigd”, besluit hij.

Vanaf 13 uur kan je de wedstrijd via de kanalen van TruiensNieuws tekstueel volgen.

In beeld hieronder – De twee finaleploegen voor de Beker namen het vorige week al tegen elkaar op in de gewone competitie. Sint-Truiden won met vlag en wimpel, maar in een bekerfinale liggen de kaarten enigszins anders. 

Beelden © rdc