Het bedrijf Tenneco, dat actief is in onze stad, krijgt al ­jaren toestemming van de overheid om PFOS-lozingen te doen in de riolering die de norm van 0,1 microgram per liter ruim overschrijden. Tenneco is een Amerikaans bedrijf dat schokdempers produceert in Sint-Truiden. Al in 2012 is er in de milieuvergunning van Tenneco sprake van PFOS als gevaarlijke stof. De nieuwsmedia staan er deze morgen bol van.

Al in 2012 is in de milieuvergunning van Tenneco – een Amerikaans bedrijf dat schokdempers produceert in Sint-Truiden en 1.000 werknemers telt – sprake van PFOS als gevaarlijke stof. De stof wordt gelinkt aan de verstoring van de hormoonhuishouding, een verhoogd risico op kanker en een verzwakking van het immuunsysteem.

Het Amerikaanse bedrijf kreeg daarom een lozingsnorm opgelegd van 25 microgram per liter, op voorwaarde dat dat na twee jaar zou zakken tot 0,1 microgram per liter. Maar het bedrijf slaagde daar niet in. Daarom stelde de overheid de norm jarenlang naar beneden bij. In 2018 vroeg het bedrijf opnieuw vier jaar uitstel voor de strengere norm, en opnieuw kreeg het dat.

Uit metingen blijkt dat Tenneco zelfs die soepelere normen niet haalt. Natuurpunt vraagt nu een onderzoek naar een mogelijk verband met de opmerkelijk hoge PFOS-concentraties in de lokale Melsterbeek.