“We gaan door moeilijke weken. Deze herfstgolf is veel zwaarder dan was ingeschat. De besmettingen zijn bij hoogste in Europa en druk op de zorg is onhoudbaar geworden.” Zo opende premier Alexander De Croo (Open VLD) de persconferentie.

“We zien dat de situatie bijzonder moeilijk is. Ook in het onderwijs en bedrijven. Bijzonder veel mensen zijn uitgevallen. Omdat ze ziek zijn of in quarantaine zijn. Het systeem is aan het kraken. Veel mensen zitten boven hun pijngrens. Die situatie is niet meer houdbaar. Maar één opdracht en dat is bijsturen.”

Daarom moeten er opnieuw maatregelen genomen worden.

Het Overlegcomité wil vijf maatregelen invoeren waarvan de ministers denken dat ze een zeer directe impact gaan hebben op plaatsen waar het momenteel moeilijk is.

  1. De mondmaskerplicht vanaf zes jaar op alle plaatsen waar nu al een mondmasker moet gedragen worden. Dat vanaf zaterdag. “We zien dat er in de leeftijdscategorie tussen 6 en 12 jaar bijzonder veel besmettingen zijn. En dat heeft een impact op ouders en grootouders.” Ook in de klas zal er een mondmasker moeten gedragen worden vanaf zes jaar.
  2. Vanaf maandag gaan er ook enkele bijzonder strenge maatregelen in onderwijs in. Als er meer dan twee besmettingen in een klas zijn, zal de klas moeten sluiten. Klassen moeten ook een CO2-meter hebben en acties ondernemen als de waardes te hoog liggen. Het secundair onderwijs zal in hybride vorm plaatsvinden. Maar dat geldt wel niet voor de examens. Het kleuter- en lager onderwijs zal sluiten vanaf 18 december.
  3. Grote groepen mensen mogen elkaar niet meer ontmoeten. Activiteiten en bijeenkomsten binnen worden stilgelegd. Dit met uitzonderingen voor huwelijken, begrafenissen en thuisbijeenkomsten. Enkel voor sport binnen wordt er een uitzondering gemaakt.
  4. Binnenevenementen mogen enkel nog doorgaan met een maximumcapaciteit van 200 personen. Dat zal zittend moeten en met een mondmasker en CST vanaf 50 personen. Ook moet de afstand van 1,5 meter gegarandeerd worden. Sportevenementen binnen moeten zonder publiek doorgaan.
  5. Privésfeer: het Overlegcomité onderschrijft de aanbeveling om contacten zo veel mogelijk te beperken thuis.

Daarnaast blijft de verplichting tot telewerk geldig. Feesten en teambuildings blijven verboden. Ook de maatregelen in de horeca blijven gelden.

Een vaststelling: de man die woensdag het hardst riep voor een nieuw Overlegcomité, Vlaams MP Jan Jambon, bleek tal van adviezen van de Gems (het adviesbureau van de regering met wetenschappers) niet te slikken. Premier De Croo die donderdag verkondigde dat er geen taboes zouden zijn, leek niet opgewassen tegen de taboes van N-VA en PS die hun heilige huisjes dapper overeind hielden.

Weinig moet, veel mag. Hopelijk geven de cijfers de komende dagen de heren ministers gelijk. In dat geval zou het misschien nuttig zijn de C4 klaar te leggen voor de GEMS, de Groep Experten voor Management Strategie onder leiding van professor Erika Vlieghe, want wat heb je aan een advies dat je steevast naast je neerlegt. Dat bleek achteraf ook uit de eerder zure oprispingen van de minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Die leek ons alles behalve gelukkig met dit “compromis”.