De stad Sint-Truiden heeft de afgelopen jaren de strijd tegen kinderarmoede opgedreven. Kinderarmoede tot een minimum reduceren is dan ook één van de belangrijkste uitdagingen in het lokale sociale beleid. Daarom zet het lokaal bestuur jaarlijks een aantal gerichte projecten op. Eén van de nieuwe projecten focust zich op de eigenwaarde en mentale welzijn van kinderen in armoede. Vanaf 1 januari 2022 kunnen kwetsbare gezinnen een verjaardagsdoos aanvragen bij het OCMW van Sint-Truiden, zodat elk jarig kind een verjaardagsfeestje kan vieren.

Het lokaal Bestuur Sint-Truiden lanceert  in samenwerking met vzw ’t Kietelt en serviceclub Kiwanis Sint-Truiden vanaf 1 januari 2022 een nieuw initiatief om kinderen uit kwetsbare gezinnen een onvergetelijke verjaardag te laten beleven. Elke ouder die hulp krijgt van het OCMW, kan via dit project gratis een verjaardagsdoos krijgen. Met de inhoud van die doos kan de ouder zijn of haar jarig kind vieren met een geschenk, het kind kan in zijn/haar klas trakteren en een feestje met vriendjes organiseren.

“Niets trakteren in je klas, geen verjaardagsfeestje geven voor je beste vrienden of geen verjaardagscadeautje krijgen van je ouders, is voor kinderen in armoede elke keer opnieuw een harde confrontatie met de moeilijke situatie waarin ze zich bevinden, en heeft een negatieve impact op hun eigenwaarde. Met dit project willen we zorgen dat elk kind een verjaardag krijgt, waar het recht op heeft”, legt schepen van Sociaal beleid Pascy Monette uit.

De verjaardagsdozen zijn bedoeld voor kinderen van 6 tot 12 jaar en worden verdeeld via het OCMW. Vzw ’t Kietelt, een organisatie die zich inzet voor kinderen uit kwetsbare gezinnen, stelt de verjaardagsdozen samen. Het project wordt gefinancierd met de opbrengst van de jaarlijkse boekenbeurs van Kiwanis Sint-Truiden, die plaatsvindt van 4 tot 7 november 2021 in de polyvalente zaal van Hasp-O Centrum.

“De verjaardagsdozen maken deel uit van een proefproject van één jaar. De verschillende partners hebben zich echter reeds bereid getoond om, indien het project als positief wordt ervaren, een verderzetting zeker te overwegen”, aldus nog burgemeester Veerle Heeren.