Vanaf één september kan elke Vlaams huisgezin terugvallen op een verbouwlening. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) wil mensen ertoe aanzetten om met de Mijn VerbouwLening een renteloze lening tot 60.000 euro te voorzien voor de laagste en middeninkomens. “Dit gaat effectief mensen helpen om betaalbaar en energiezuinig te renoveren”, zegt ze.

Carien Neven, voorzitter van Energiehuis Limburg, bevestigt dat de interesse in onze provincie nu al groot is. Neven legt uit: “Al van bij het ingaan van de nieuwe renteloze lening vandaag, is de interesse groot. Bij ons Energiehuis Limburg, die deze leningen in Limburg zal beheren, kwamen er al meer dan 300 reacties binnen, zowel vragen en ook al aanvragen.“

Eén van de allereerste aanvragers van de nieuwe Vlaamse Mijn VerbouwLening getuigt is Patrick Roose uit Koersel (Beringen). Hij gaat de Mijn VerbouwLening inzetten om zijn dak te isoleren. Hij overweegt ook om zonnepanelen te installeren. “Dankzij deze lening is renoveren nu ook voor mij betaalbaar. Ik kan tot 60.000 euro renteloos lenen. Dankzij de verlengde terugbetaaltijd tot 25 jaar wordt het project behapbaar. Voor mij is het gratis advies van Energiehuis Limburg ook wel een extra stimulans. Verbouwen brengt heel wat vragen en onzekerheden met zich mee. Dankzij de begeleiding van de energie-experts weet ik zeker dat ik de juiste ingrepen doe.”

Minister Demir is tevreden dat haar plan echt kan uitgevoerd worden. Ze verduidelijkt: “Lenen kost geld hé. Maar dus dankzij de Mijnverbouwlening is dat niet het geval voor lage en middeninkomens. Om hen te steunen bij renovaties waarmee ze hun energieverbruik verlagen, kunnen ze een renteloze lening tot 60.000 euro aanvragen bij het energiehuis in hun buurt, zoals Patrick vandaag. Samen met de MijnVerbouwPremie heeft Vlaanderen meer dan 1 miljard euro klaar staan om mensen te helpen bij het energiezuinig maken van hun woning, de enige manier om ons ook tegen toekomstige hoge energietarieven te beschermen”, aldus nog Demir.

Energiehuis Limburg zal de Limburgers die dat wensen advies geven en mensen begeleiden bij het renoveren. Het energiehuis kreeg dankzij de unieke samenwerking tussen energie- en kredietadviseurs, waardoor zij globale oplossingen bieden, ondertussen al duizenden Limburgers aan het renoveren.

Foto’s – ©Kabinet Demir