De Truiense partij Vooruit wil dat de grootbanken ervoor zorgen dat er opnieuw meer bankautomaten beschikbaar zijn, en minstens één in elke deelgemeente van Sint-Truiden. “De nieuwe cashpunten blinken uit in slechte service en inwoners moeten heel wat kilometers doen om geld te kunnen afhalen”, klinkt het.

Sinds kort is er een neutraal cashpunt op de hoek van de Grote Markt van Sint-Truiden (foto). Dat is een initiatief van 4 grote banken en vervangt de vroegere geldautomaten verspreid over de banken in Sint-Truiden. “Het gevolg van deze besparingsmaatregel is dat het aantal plekken waar je geld kan afhalen in Sint-Truiden fors is verminderd”, weet men bij oppositiepartij Vooruit. “In de deelgemeenten zijn er bijvoorbeeld nog amper bankautomaten. Hierdoor moeten inwoners kilometers omrijden simpelweg om wat geld af te halen. Wie minder mobiel is kan het helemaal vergeten en ook onze lokale handelaars worden getroffen door deze arrogante besparingsoperatie van de grootbanken.”

De voorbije maanden werden de klanten van de banken op de Grote Markt in Sint-Truiden verwittigd dat hun bancontacten werden afgeschaft. In de plaats kwam er één neutraal cashpunt in het centrum en één in de Vliegveldlaan in Brustem. “Op de markt is er geen parkeergelegenheid vlakbij het punt. En er is geen privacy omdat er simpelweg geen tussenschottenzijn voorzien”, reageert men bij Vooruit. De partij ziet de “vermaledijde cashpunten” overal opduiken in Vlaanderen. “Ze blinken uit in slechte service. Enkel geld afhalen is mogelijk. Je kan er geen overschrijvingen doen, geen uittreksels printen en de cashpunten worden vaak slecht onderhouden. Vuilbakken zijn er bijvoorbeeld niet aanwezig. Daarom willen wij een echte oplossing voor al onze inwoners.”

Digitaliseringsarmoede

De partij hoopt dat de stad op tafel klopt bij de grootbanken om tot een echte oplossing te komen. “1 op 5 mensen is nog niet mee met de digitalisering. Zij kunnen niet online bankieren en werken niet met al die nieuwe betaalapps. Het is wraakroepend dat net die groep, vaak kwetsbare mensen, hierdoor het hardst worden getroffen”, besluit men bij Vooruit.

Foto’s: het nieuwe neutrale cashpunt op de hoek van de markt in Sint-Truiden © Rudi De Cock