Philip Zurinckx, voorzitter van vzw Dierenvrienden Sint-Truiden, heeft voor zichzelf en zijn familie doodsbedreigingen ontvangen via sociale media. Dat schrijft Het Belang Van Limburg deze morgen.

De reden? Het laten inslapen van een hond, Tayko, een Amerikaanse Stafford. Die kreeg vorige week een dodelijk spuitje omdat hij volgens het asiel agressief en onhandelbaar was.

Een medewerkster van het asielcentrum sprak daarover haar ongenoegen uit op de sociale media met als gevolg dat er zelfs doodsbedreigingen werden geuit aan het adres van Zuronckx en aan dat van zijn familie. Hij heeft klacht tegen onbekenden neergelegd bij de Sint-Truidense politie.

Onvoorspelbaar en agressief
Vorige week donderdag hebben ze Tayko laten inslapen. Dat zorgde voor heel wat commotie op sociale media, nadat een vrijwilligster van het asiel haar ongenoegen uitsprak over die beslissing. “Tayko vertoonde op bepaalde momenten zeer onvoorspelbaar gedrag en werd soms zelfs agressief tegenover onze medewerkers”, legt voorzitter Philip Zurinckx uit in “Start Je Dag” op Radio 2 Limburg. “Tot bijtwonden toe. Zo’n Amerikaanse Stafford hoort ook tot de groep van risicohonden, die enorme bijtwonden kan veroorzaken. Dan moet je je de vraag stellen of het verantwoord is om zo’n dier opnieuw in de maatschappij te zetten.”

Philip Zurinckx verdedigt de beslissing om de hond te laten inslapen, en verzekert dat die keuze niet zomaar wordt gemaakt. “We laten honden enkel inslapen nadat er professionele hulp is ingeroepen. Een gedragsdeskundige heeft het dier ook bekeken en onderzocht. Daaruit bleek dat het onverantwoord was om het dier te laten adopteren, omdat de kans op bijtincidenten veel te groot was. Als dierenasiel moet je dan je verantwoordelijkheid nemen”, stelt hij op Radio 2 Limburg

“Het zijn de mensen die Tayko gekweekt hebben, slecht hebben opgevoed en van alles aangedaan hebben die hier de schuldigen zijn. Door hen is het dier zo agressief. Sommige dieren die hier binnenkomen zijn zodanig verknoeid dat er geen andere oplossing is. Wij zijn dan wel degenen die de moeilijke beslissing moeten nemen.”