Traditioneel indexeren De Lijn en de NMBS hun tarieven op 1 februari, met andere woorden, reizen met het openbaar vervoer wordt duurder. Maar er veranderen die maand nog andere zaken die belangrijk kunnen zijn voor uw financies.

Openbaar vervoer
Zowel bij De Lijn als de NMBS worden sommige tickets duurder vanaf 1 februari. Bij De Lijn stijgt de prijs van een m-ticket, dat u koopt via de app of de website van de vervoersmaatschappij, van 1,80 naar 2 euro. De tienrittenkaart m-card zal niet langer 15, maar 16 euro kosten. Voor de Omnipas betaalt u voortaan 132 euro voor drie maanden of 339 euro voor twaalf.
Bij de spoorwegmaatschappij NMBS wordt een standaardticket gemiddeld 0,65 procent duurder. De school- en woon-werkabonnementen worden 1,95 procent duurder. Forsere prijsstijgingen zijn er bij de Youth Holidays-passen, waarmee -26-jarigen tijdens de schoolvakanties een week of een maand onbeperkt met de trein kunnen reizen.

Stroom en gas
Vanaf 1 februari hebben veel meer gezinnen recht op het sociaal tarief voor gas en elektriciteit, het laagste tarief op de markt. Nu hebben 450.000 gezinnen voor elektriciteit en 270.000 gezinnen voor gas recht op het sociaal tarief. De regering breidt die doelgroep uit naar iedereen die recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming. Dat zijn ongeveer 447.000 extra gezinnen. De uitbreiding zou onder meer eenoudergezinnen en alleenstaanden ten goede komen.

Sport
Telenet haalt een reeks sportwedstrijden van achter de betaalmuur. Het bedrijf lanceert op 2 februari de zender Play Sports Open, waarop u gratis een selectie van voetbal-, basketbal-, hockey-, veldrit- en F1-wedstrijden zal kunnen kijken, aangevuld met randprogramma’s. Op de zender zullen voetbalmatchen te zien zijn uit de Europa League, de Premier League en de Eredivisie.

Banken
Argenta wordt wat minder gratis. Vanaf februari biedt de bank ook twee betalende rekeningformules aan. Aan de rekening van 3,35 euro per maand kunnen twee kredietkaarten worden gekoppeld, met een standaardlimiet van 2.500 euro per maand. Bij de formule van 5,35 euro per maand bedraagt die limiet 5.000 euro per maand. In dat laatste pakket zijn ook reisverzekeringen inbegrepen, net als een aankoopbescherming en een dekking tegen ticketannulatie en tegen diefstal bij geldafhaling.

Zelfstandigen
Het dubbel overbruggingsrecht, een soort werkloosheidsuitkering voor zelfstandigen die door de coronamaatregelen moeten stoppen met werken, kan niet alleen in januari, maar ook in februari aangevraagd worden. Voor een alleenstaande komt dat neer op 2.583,88 euro. Voor een zelfstandige met gezinslast is dat 3.228,20 euro.

Bijverdienen
Verdient u bij via een platform als Deliveroo, Uber Eats of Helpper? Vanaf 1 februari moeten erkende platformen 10,7 procent bedrijfsvoorheffing inhouden van de bruto-inkomsten.