Hoe ervaren studenten hoger onderwijs hun studies tijdens deze coronaperiode? De verschijning van het virus heeft heel veel sectoren sterk beïnvloed, maar ook het onderwijssysteem moest zich helemaal aanpassen. Zo zijn verschillende hogescholen en universiteiten begonnen met alternatieve vormen van lesgeven zoals online lesgeven. Hoe ervaren studenten van het hoger onderwijs de coronacrisis? Enkele studenten van verschillende universiteiten en hogescholen getuigen.
21/04/20 – Feyza Ozcan
Om te beginnen zou ik graag willen weten hoe jullie deze periode als student ervaren? “Het is een vrij stressvolle periode, want we weten niet precies wat ons te wachten staat. Tegen de examens gaat het nog moeilijker worden voor de studenten. Het slaagpercentage zal zeker dalen omdat de lessen enkel digitaal doorgaan. Hierdoor zullen de studiepunten ook in risico komen”, aldus studente Financie- en Verzekeringswezen UCLL Süheyla Gönenc.
Ook Tarik Güngör student Rechten aan de VUB vindt het een pittige periode voor studenten. “Als je geen of weinig zelfdiscipline hebt, dan is het redelijk zwaar. Het grootste probleem voor mij is dat ik altijd iemand ben geweest die niet thuis kan studeren omwille van afleiding en de afwezigheid van groepsdruk.”
Daarnaast zijn de meeste stages van studenten die het tweede semester normaal gezien stage zouden moeten lopen opgeschort. Zo vertelt, Semih Esen student Criminologische wetenschappen aan de KUL dat het jammer is dat ze die ervaring zullen missen. “Normaliter moest ik 3 maanden stage lopen bij een organisatie, maar deze is na een maand al stopgezet. Van de KU Leuven moeten we deze niet inhalen, wat aan de ene kant een opluchting is, maar aan de andere kant missen we wel ervaring met de “echte” wereld. Mijn richting aan de universiteit is vooral theoretisch gericht, buiten mijn stage. Nu dat wegvalt, blijft enkel het theoretisch gedeelte over, wat wel jammer is.”
Hebben jullie dan een vervangende opdracht gekregen nu dat de stages werden opgeschort?
“Ik heb maar één vervangtaak gekregen (die ik zelf moest voorstellen). Er zijn daarnaast geen andere extra taken opgelegd.”
Hoe zit het dan met de communicatie vanuit school? Krijgen jullie voldoende steun?
“In mijn opinie vind ik wel dat de KU Leuven tijdig de studenten informeert over het verdere verloop van het academiejaar. Ze pakken het ook persoonlijk aan, met video’s waarbij de rector zelf zich richt tot de studenten. In het begin kwam het wel eens voor dat de media eerst bericht kregen van de beslissingen van de universiteit, en daarna de studenten. Op dit moment zie je wel dat ze de moeite doen om dit te vermijden en zich als eerst te richten tot de studenten”, aldus Pieter-Jan Desmet student Voorbereidingsprogramma Criminologie KUL. Verder vertelt Semih Esen dat alle aanpassingen aan hun deadlines binnen de week al met hen werd meegedeeld. Op vlak van steun is KUL ook heel goed: “Ik heb gisteren zelfs vanuit de dienst studentenbegeleiding een mail gekregen met de vraag hoe het met mij gaat en dat ik haar kan contacteren met mijn vragen.”
Ook volgens Süheyla Gönenc is de communicatie redelijk goed geregeld. “Wij als studenten Financie- en Verzekeringswezen krijgen wekelijks een mail wat we die week moeten doen.”
Hoe ervaren jullie de digitale lessen die jullie nu aangeboden krijgen?
Sommige studenten ervaren dit heel positief en andere vinden het minder positief. Zo heeft Tarik Güngör het er soms wat moeilijk mee. “Ik vind het moeilijk om me geconcentreerd te houden, omdat je veel makkelijker de neiging hebt om even weg te glippen of de opname even te pauzeren.” Terwijl Pieter-Jan Desmet de digitale lessen eerder positief ervaart: “De professor neemt nieuwe lessen in de aula zelf op. De audio is helder, en het bord (waar de prof af en toe op noteert) is ook goed zichtbaar. Wat handig aan online lessen is, is dat je kan pauzeren wanneer je wilt. Dit is handig omdat je dat bij een normale les natuurlijk niet kunt doen, wat ervoor zorgt dat je betere notities kan nemen.”
Hoe zit het momenteel met de werkdruk van de studenten?
“Ik heb eerder een probleem met mijn bestaande deadlines, aangezien ik thuis niet de motivatie kan vinden om er elke dag achter te zitten”, aldus Semih Esen student Criminologische Wetenschappen.
Ook volgens studente Süheyla Gönenc is het werk dat ze vanuit school krijgen haalbaar op dit moment. “Maar we weten niet wat ons te wachten staat tegen de examens toe.”
Tenslotte vertelt Tarik Güngör ons: “Ik heb sowieso al niet veel les. Het is wel vervelend als alle proffen alles tegelijk uploaden. Ik hoop echter ook dat de proffen rekening gaan houden met de uitzonderlijke omstandigheden in deze crisistijden.”