De afgelopen 24 uur zijn er 310 nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen, 303 mensen zijn gestorven. Dat heeft het Nationaal Crisiscentrum bekendgemaakt, dat erbij meldt dat de situatie is nog steeds ernstig is.

Er zijn 105 mensen zijn in het ziekenhuis gestorven en 195 in woonzorgcentra, verduidelijkte viroloog Steven Van Gucht. In de woonzorgcentra gaat het meestal om vermoedelijke gevallen. Dit zijn mensen die waarschijnlijk gestorven zijn met het virus, maar het virus is niet noodzakelijk de hoofdoorzaak van het overlijden.

In Vlaanderen zijn 141 doden geteld, 133 in Wallonië en 29 in Brussel. De totale dodentol komt daarmee in België op 3.903. 53 procent daarvan vond plaats in het ziekenhuis, 43 procent in de woonzorgcentra. In de ziekenhuizen zijn 310 nieuwe patiënten opgenomen, gisteren ging het om 392 mensen, 239 mensen mochten het ziekenhuis verlaten. In totaal liggen nu 1.234 mensen op intensieve zorg. Dat zijn er twee meer dan gisteren.

Yves Stevens, woordvoerder van het Crisiscentrum, zei dat de situatie nog steeds ernstig is. ‘Dat is de harde realiteit en de reden waarom we de maatregelen moeten volhouden. Het gedrag van ons allemaal kan de situatie beïnvloeden. In positieve of negatieve zin. Het overgrote deel van de bevolking respecteert de maatregelen. Jammer genoeg is er nog steeds een kleine minderheid die het minder nauw neemt. Dit gedrag stuit op onbegrip bij mensen die de regels wel volgen. We kunnen de verspreiding enkel beperken als we allemaal de regels naleven.’

De 942 nieuwe besmettingen van Covid-19 brengen het totaal in ons land op 30.589 bevestigde besmette personen. Daarmee staat ons land op de tiende plaats met meeste besmettingen ter wereld. De 303 extra overlijdens brengt het totaal op 3.903 in België. Ook daar prijkt ons land helaas hoog op de lijst: enkel in de Verenigde Staten, Italië, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Iran en Frankrijk zijn er meer doden geteld.