Groenten z ijn erg gezond voor de mensen, maar … de coronacrisis is niet gezond voor de groentemarkt. Veel groenten kunnen niet aan de man gebracht worden vanwege dat de vraag te klein is.
Denken we maar aan de afnames van restaurants en hotels die weggevallen zijn en aan het feit dat mensen op afstand moeten blijven en niet meer dagelijks gaan winkelen. Zo is het personeel terug naar het buitenland vertrokken om bij de familie te zijn tijdens de coronacrisis. Het gevolg voor de teler is dat er niet voldoende personeel meer aanwezig is om de werken uit te voeren en er dus niets overblijft dan de groenten te laten vernietigen.
De Europese Unie heeft daarom het niet-oogsten toegelaten waarbij landbouwers een kleine vergoeding ontvangen voor het vernietigen van hun groenten en zo de crisis kunnen overbruggen.
Een deel van de teelt vernietigen waaraan je een heel jaar aan hebt gewerkt, is het ergste wat je als teler kunt overkomen. Bovendien is de compensatie maar voldoende voor het werk en het product. De lopende investeringen zijn daarmee niet vergoed.
Door een deel niet te telen, wordt het overaanbod beperkt en kan marktverstoring vermeden worden. De interventieregeling om groenten en fruit te bekomen voor liefdadigheidsinstellingen, biobedrijven of dierenvoeding blijft in voege maar is door de coronacrisis ook beperkt.