De stad Zoutleeuw lanceert, samen met Regionaal Landschap Zuid-Hageland en de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst (IOED) Zuid-Hageland, haar eerste ‘zenwandeling’. Zen? ‘Zijn’ in het Zoutleeuws…. ….maar ook zoiets als ‘één zijn met het leven’…

Met deze zenwandeling maak  je kennis met het rijke erfgoed en het inspirerende landschap van Zoutleeuw naar Helen en terug. Onderweg, langs een wandellus van 6.5 km, word je begeleid door de jonge Korneel, een Leeuwenaar uit het jaar 1780, die mijmert over het leven en het landschap in zijn tijd. Daarnaast is er Rudi Thoelen, natuurcoach uit Zoutleeuw, die je met enkele oefeningen helpt je te verbinden met de natuur en jezelf.

210622-zenBurgemeester Boudewijn Herbots: “De coronapandemie deed  ons meer dan ooit  beseffen dat we de natuur nodig hebben om ons goed te voelen, om ons te ontspannen. Koppel dat gegeven aan het rijke verleden van Zoutleeuw en je krijgt een parel van een wandeling die je lang zal bijblijven!”

Word één met het historisch landschap
De stad Zoutleeuw vroeg haar partners IOED Zuid-Hageland en Regionaal Landschap Zuid-Hageland actief rond om wandelingen te ontwikkelen die natuur, landschap en erfgoed verenigen: de prachtige natuur en het unieke erfgoed van Zoutleeuw in de kijker zetten, en een ‘zen-gevoel’ bij de wandelaar opwekken.

De IOED en het regionaal landschap namen natuurcoach Rudi Thoelen onder de arm: “Het positieve effect van de natuur op de gezondheid is al meer dan eens wetenschappelijk aangetoond. De stress gaat omlaag, je immuniteit wordt versterkt, het hart krijgt een beter ritme. De natuur helpt ook om een goede balans te vinden tussen focus en rust. Je zal voelen dat je humeur verbetert, dat je meer energie krijgt en dat je vitaliteit stijgt. Door tijdens deze wandeling te luisteren naar de natuur, de planten en de dieren, komen we tot verbinding. Verbinding met de natuur, met jezelf en de omgeving.”

Het resultaat is een professioneel opgenomen audiowandeling, die je via de izi.TRAVEL app kan downloaden en beluisteren. De stemmen van stemacteur Thomas Cordie, verteller Kristien Justaert en natuurcoach Rudi Thoelen loodsen je door het Leeuwse landschap.

Kom de route inwandelen met een natuurcoach
De wandeling wordt gelanceerd op zaterdag 26 juni. Met een groep van maximum 20 deelnemers vertrekken we om 10u aan de Sint-Leonarduskerk van Zoutleeuw.

zoitleeuw