Op ‘staycation’ in Zoutleeuw – op de grens van het Hageland en Haspengouw – ontdek je een landschap met vele pittoreske dorpjes, wijngaarden, kastelen en vierkanthoeves omgeven door een groene natuur. Kunst en natuur zijn dé troeven van dit charmante stadje.

Zoutleeuw ademt geschiedenis uit. De stad beschikt over een indrukwekkend patrimonium aan kunstschatten en historische gebouwen. Daarnaast kan je er een prachtige natuur vinden om te herbronnen.

210804-zoutleeuwEen kleine stad, een groots verleden
Zoutleeuw was eeuwen geleden een belangrijke stad in het hertogdom Brabant, grenzend aan het prinsbisdom Luik. Het was een van de zeven vrijsteden en het ging Zoutleeuw economisch voor de wind. De stad had de verst inwaarts gelegen binnenhaven van Vlaanderen en lag langs belangrijke handelswegen. Door die rijkdom heeft de stad een patrimonium opgebouwd op wereldniveau. Naast religieuze kunstschatten zijn er ook de overblijfselen van Zoutleeuw als vestingstad.

Rust
Wandelen en fietsen kan je overal, maar hier kan je rust vinden in de natuur. Het Vinne, het grootste natuurlijke binnenmeer van Vlaanderen is zo een rustgevende plek. Bezoekers kunnen hier in deze hectische tijd zen worden door op te gaan in onze natuur en tegelijk na te denken over de geschiedenis en de gelaagdheid van de stad om alles in een ruimer perspectief te zien.

Zoutleeuw wordt Zonneleeuw
In het voorjaar hebben bewoners van het opvangcentrum voor asielzoekers samen met inwoners van Zoutleeuw, zonnebloemen uitgeplant op verschillende plaatsen in de stad. Vrienden en families gingen in op de oproep om de band met zusterstad Zundert, waar Vincent Van Gogh werd geboren, alle eer aan te doen. De zonnebloemen werden uitgeplant langs het fietsroutenetwerk. Hierdoor kunnen fietsers en wandelaars nu volop genieten van de zonnige bloemenpracht.

Aan de fietsroutes (16 km of 33 km) wordt in de nazomer bovendien een artistiek tintje gegeven dankzij de medewerking van Leeuwse stadsdichters en studenten van Academie Haspengouw: zij zullen de bloemenlocaties voorzien van eigen kunstwerken en gedichten geïnspireerd op Van Gogh.

Info: Dienst Toerisme, Grote Markt 11, 3440 Zoutleeuw, 011 94 90 40, toerisme@zoutleeuw.bewww.zoutleeuw.be
Fietsroute Zonneleeuw:  
Stad Zoutleeuw – Fietsplan Zonneleeuw [983,8Kb] (pdf)