Er liggen op dit moment meer dan 650 Covid-patiënten op intensive care. Dat is het hoogste aantal sinds 12 mei, blijkt vandaag uit voorlopige cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano. We stevenen regelrecht af op de 1.000 intensieve patiënten met corona, dus nog minder plaats voor mensen met andere ernstige aandoeningen.

Het aantal sterfgevallen blijft eveneens toenemen. Tussen 14 en 20 november waren dagelijks gemiddeld 36,1 Covid-overlijdens te betreuren (+37 procent).

In dezelfde periode werden elke dag gemiddeld 15.890 besmettingen vastgesteld, een stijging met 54 procent in vergelijking met de week voordien. Tegelijk werden 32 procent meer testen afgenomen, gemiddeld 107.000 per dag. De positiviteitsratio nam toe tot 15,6 procent.

Het reproductiegetal klokt af op 1,13, wat betekent dat de epidemie nog aan kracht toeneemt.  In totaal raakten al ruim 1,6 miljoen Belgen besmet met het virus. Sinds de start van de pandemie zijn in ons land al 26.705 mensen gestorven aan de gevolgen van het virus.

Ook de cijfers in Limburg zijn ronduit slecht. Hasselt levert een nieuw record aan met bijna 100 besmettingen, Genk doet het wat beter met +67. Maar ook Haspengouw wordt niet gespaard. In totaal kwamen er 136 bij in Sint-Truiden en omstreken, 20 procent van de testen was positief! Sint-Truiden +52, Wellen +12, Nieuwerkerken +12, Kortessem +8, Heers +17, Gingelom +20 en Borgloon +15. In de Limburgse ziekenhuizen liggen er momenteel 263 patiënten met covid-19 waarvan 54 op intensieve en 27 aan de beademing.

Sinds het Covid Safe Ticket op 1 november verplicht werd in onder meer de horeca is het aantal eerste prikken in Limburg fors opgelopen. Vorige week werden in de Limburgse vaccinatiecentra 1.782 eerste dosissen toegediend, dat zijn er bijna vijf keer zoveel als tijdens de laatste week van oktober.

In deze vierde coronagolf is er een nieuwe kaap overschreden in Limburg. Op één week tijd hebben meer dan 10.000 Limburgers positief getest op het coronavirus. Bijna één op de vijf afgenomen tests in Limburg geeft vandaag een positief resultaat.

Het is nog te vroeg om de impact van de strengere maatregelen te zien, ook daar zijn de geleerden het over eens. Maar voorlopig lijkt er nog weinig beterschap in zicht. Volgens de wetenschaplui hebben we nog steeds heel veel contacten, er zijn heel veel (te veel) dingen die doorgaan. Zij hebben er hun bedenkingen bij dat het telewerk overal wordt toegepast. Daarnaast is het ook aan de lagere scholen om daadkrachtig op te treden. In Wallonië zit men daar bijvoorbeeld compleet in de ontkenning. Dat helpt niet. Ondertussen is de lijst van klassen in het lager onderwijs waarvan de leerlingen moeten thuidblijven niet meer bij te houden en gaan zelfs middelbare scholen op slot. Een leuk vooruitzicht met de komende kerstexamens voor de deur.