Ilse Weeghmans wordt de nieuwe baas van ‘De Voorzorg’ in Limburg. Zij volgt Tony Coonen op. Die moest eerder dit jaar opstappen voor corruptie en witwaspraktijken binnen de top van de socialistische mutualiteit.

Ze is al de tweede vrouw die de leiding van een ziekenfonds in onze provincie op haar schouders neemt na Lizzy Cosemans bij de Christelijke Mutualiteit CM. p1000234-2Ilse Weeghmans woont in de Zepperen en werd enkele dagen geleden nog voorgesteld als nieuwe en kersverse voorzitter van de vzw Zepperen Samen in haar dorp  die er alle verenigingen samenbrengt, de vzw die het reilen en zeilen van het gloednieuwe ontmoetingscentrum De Veva moet beredderen.

Ilse Weeghmans kreeg als directeur van het Vlaams Patiëntenplatform  in 2017 nog het groot ereteken van de Vlaamse Gemeenschap. “Het is een erkenning voor de patiëntenverenigingen die dag in dag uit andere patiënten bijstaan en het gezondheidsbeleid ondersteunen met hun ervaringsdeskundigheid”, aldus Weeghmans.

De Zepperse werkt sinds 2002 voor het Vlaams Patiëntenplatform en stond zo mee aan de wieg van de vzw. De voorbije jaren groeide het VPP onder haar hoede uit tot een professionele organisatie van 13 medewerkers die door nauwe contacten met beleidsmakers en andere organisaties uit de gezondheidssector opkomen voor de belangen van patiënten. Het VPP laat de stem van de patiënt horen in verschillende adviesorganen van de overheid.

De stap van het Vlaams Patiëntenplatform naar de wereld van de ziekenfondsen is misschien uitzonderlijk, maar niet abnormaal. Ze komt ook niet vanuit de socialistische zuil. Naar verluidt werd ze nu pas lid van De Voorzorg. Hoe ze in deze job terechtkwam vertelt ze morgen in een Limburgse krant. “Ik las die artikels over Tony Coonen eerder dit jaar. Ik weet dat er bij De Voorzorg veel gemotiveerde mensen zitten, ik heb Paul Callewaert gevraagd of ik iets kon betekenen voor Limburg. Later heeft hij me opgebeld met de vraag of ik kandidaat was. Ik was wel verrast toen hij het over de job van secretaris had. Daarna zijn de gesprekken gestart.”