Het aantal coronabesmettingen in ons land blijft snel stijgen. Het gemiddelde aantal bevestigde besmettingen staat nu op 23.642 per dag. In onze ziekenhuizen liggen nu in totaal meer dan 2.000 covidpatiënten. Op intensieve zorg blijven de cijfers wel gunstig evolueren. Dat blijkt uit voorlopige data van gezondheidsinstituut Sciensano.

Tussen 4 en 10 januari werden elke dag gemiddeld 23.642 nieuwe besmettingen bevestigd in ons land. Dat is een stijging in het weekgemiddelde met 71 procent tegenover de week voordien. Tussen 3 en 9 januari zijn elke dag gemiddeld 86.500 testen uitgevoerd, 29 procent meer dan de week voordien. De positiviteitsratio is gestegen met 8,7 procent en bedraagt daarmee 27,1 procent. Dat betekent dat 1 op de 4 mensen die zich laten testen ook effectief besmet blijken met het coronavirus. Sinds de coronapandemie uitbrak, zijn in ons land 2.347.164 besmettingen geregistreerd. Het reproductiegetal van het coronavirus ligt op 1,04 (12 procent lager dan een week eerder). Bij een cijfer boven de 1 groeit de pandemie, bij een cijfer onder de 1 krimpt die.

Situatie in onze ziekenhuizen
Tussen 7 en 13 januari zijn per dag gemiddeld 183 patiënten met het coronavirus opgenomen. Dat is 7 procent meer dan de week voordien. Het totaal aantal coronapatiënten blijft stijgen, met 9 procent. Gisteren meldden de Belgische ziekenhuizen een bezetting van 2.040 coronapatiënten. Op intensieve zorg blijven de cijfers gestaag dalen (-14 procent). Daar bezetten nu 406 covidpatiënten een bed, 17 ernstig zieken minder dan de dag ervoor.
Tussen 4 en 10 januari overleden dagelijks gemiddeld 19 mensen aan de gevolgen van COVID-19, 18 procent minder dan in de week ervoor. In totaal zijn er in België al 28.589 corona-overlijdens te betreuren.

Op de website van de Vrije Universiteit stonden op het ogenblik dat we dit bericht maken, nog steeds dezelfde cijfers van gisteren. We passen dit aan, zo vlug de data van 13 januari ook bekend zijn. Wat we wel weten is dat het aantal patiënten van 3 naar 10 gestegen in waarvan er 2 op intensieve behandeld worden in het Sint-Trudo Ziekenhuis

Door problemen met de cijferrapportering van Sciensano hebben we voorlopig enkel algemene cijfers over het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens tot onze beschikking. De andere gegevens vullen we aan van zodra dat mogelijk is en die cijfers beschikbaar zijn.