Op 21 juli is Zomerb[A]r Alken the place to be voor patriotten met een hart voor onze culinaire geschiedenis. Op de nationale feestdag serveert de zomerbar in de gemeente Alken de Belgische klassieker stoofvlees-friet naar een oud recept van Florine Ottenburgs, de voormalige hoofdkokkin van de Brouwerij Alken.

Sinds 9 juli is Alken een prachtige zomerbar rijker. Zomerb[A]r heeft letterlijk en figuurlijk zijn tenten opgeslagen in de charmante Hoeve Kolmen op de Meerdegatstraat 174, aan de rand van het industrieterrein Kolmen. Je kan er terecht voor een drankje of een portie streetfood. Op de nationale feestdag krijg je een Belgische klassieker voorgeschoteld: stoofvlees-friet.

Belgische klassieker met Alkense toets
Organisatoren Jan Smets en Ingrid Vanmarsenille, zaakvoerders van het eventbureau SUC6 events en cateringbedrijf Catering Specials, gingen voor het recept aankloppen bij Yannick Boes, voormalig directeur Brouwerij Alken en Hr.President Belgian Brewers. “Hij bezorgde ons enthousiast de authentieke bereidingswijze van Florine Ottenburgs, voormalige hoofdkokkin van de Brouwerij Alken en persoonlijke kokkin van de grootouders van Yannick Boes”, vertelt Jan Smets. “Voor de kenners: Florine gebruikte oorspronkelijk het bier ‘Mars’ van Alken of het donkere tafelbier Faro dat destijds in grote flessen met beugel verkocht werd. In het stoofvlees van de Zomerb[A]r zullen we een donkere Grimbergen Dubbel gebruiken die ook in Alken gebrouwen wordt”, verduidelijkt hij.