Premier Sophie Wilmès (MR) heeft na afloop van de Nationale Veiligheidsraad van deze voormiddag geen nieuwe versoepelingen aangekondigd. “De epidemie wint weer aan kracht. Dat is niet goed”, waarschuwde ze. Op donderdag 23 juli volgt een nieuwe Veiligheidsraad.

De maatregelen verstrengen doet de Veiligheidsraad niet. Maar Wilmès benadrukte tijdens de persconferentie meermaals dat het onze eigen verantwoordelijkheid blijft. “De gouden regels – afstand houden, mondmasker dragen, handen wassen … – moeten absoluut gehandhaafd worden. We zijn ook klaar om te verstrengen als het nodig is”, klonk het.

“De beste manier om ons voor te bereiden op een tweede golf is die vermijden”, zegde Wilmès. “Of dat proberen te doen. Maar we bereiden er ons terdege op voor. Er is natuurlijk nog werk aan de winkel. Het België van vandaag is niet hetzelfde als dat van februari.”
Door de stijging in de besmettingscijfers was het optimisme van enkele dagen geleden al danig afgekoeld nog voor de Nationale Veiligheidsraad (NVR) vanmorgen vroeg aan haar bijeenkomst was begonnen. Dat er geen beslissing zou komen stond in de sterren geschreven.

Versoepelingen komen er voorlopig echter niet. Premier Wilmès was categoriek: “Uit de laatste cijfers van Sciensano blijkt nu dat het aantal besmettingen de voorbije dagen gestegen is met 8 procent. Ook het reproductiegetal zit nu al boven de 1. Hoewel zeer bescheiden, wint de epidemie dus weer aan kracht. Dat is niet goed.”

Aantal contacten blijft gelijk
Premier Wilmès zei daarop dat de situatie zeker niet nog slechter mag worden, voor er sprake kan zijn van nieuwe versoepelingen. Het aantal contacten per week blijft daarom op vijftien staan.

Over de aanstaande terugtocht uit de vakantiebestemmingen herinnerde de premier aan het systeem van kleurcodes – ook al was daar de afgelopen dagen heel wat verwarring ontstaan. ‘Gedraag u daarnaast niet anders in het buitenland, dan hoe u zich hier zou gedragen. Het is niet omdat in het buitenland bepaalde activiteiten worden georganiseerd die wij hier niet zouden organiseren, dat die daarom veilig zouden zijn.”, klonk haar waarschuwing aan de vertrekkers

Nieuwe bijeenkomst
Op donderdag 23 juli komt de Nationale Veiligheidsraad opnieuw bijeen om te beslissen of de vijfde fase van de versoepelingen doorgaat. Die vijfde fase houdt in dat de ­capaciteit voor sport- en cultuurevenementen – tweehonderd mensen voor evenementen binnen en vierhonderd mensen bij buitenactiviteiten – op 1 augustus verdubbeld zou worden, ‘op voorwaarde dat de gezondheids­situatie het toelaat’. Ook de beslissing of er een uitzondering kan zijn voor grote massabijeenkomsten, denk aan publiek bij voetbalwedstrijden, wordt pas volgende week vrijdag genomen.

“We willen die beslissingen nemen op basis van de meest recente cijfers”, zegde Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) daarover aan de VRT- journalisten, vlak voor het begin van de persconferentie. “Het duurt nog wel even voor het 1 augustus is. Daarom wachten we ook nog met de beslissing.”

Mondmaskers
Alles staat of valt natuurlijk met het aantal coronabesmettingen, en dat is de afgelopen dagen opnieuw beginnen stijgen. “Als dat zo blijft, zullen de volgende versoepelingen zeker niet kunnen doorgaan”, waarschuwde minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) gisteren al op de VRT.
De verplichting om mondmaskers te dragen in publieke ruimtes viel vorige vrijdag al zodat we vanaf zaterdag al gemaskerd moesten shoppen. “Die lijst kan na verloop van tijd aangepast worden, afhankelijk van de epidemiologische situatie van ons land”, liet het kabinet van premier Sophie Wilmès toen weten.
En wat als er toch een tweede golf zou komen? “Een lockdown zoals we die gekend hebben, die kunnen we niet meer doen. Zowel economisch als voor het welzijn van de mensen”, zegt minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) bij VRT Nieuws. Er liggen daarom draaiboeken klaar om over te gaan tot lokale maatregelen en eventuele lokale lockdowns..