Naast respect voor de coronamaatregelen is het ventileren van binnenruimtes essentieel om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Zoutleeuw vindt het als lokaal bestuur belangrijk om de verenigingen en ontmoetingscentra daarbij te ondersteunen. Alle erkende Zoutleeuwse verenigingen en OC’s krijgen een gratis CO2-meter van de stad t.w.v. €204,49. Hiermee kunnen ze zelf de luchtkwaliteit in het lokaal meten.

De CO2-meter is een eenvoudig apparaat dat met een kleurcode de luchtkwaliteit aangeeft of deze ‘coronaveilig’ is of niet. Als het toestel de kleur ‘rood’ aangeeft, is het noodzakelijk om een extra raam of deur open te zetten. Bij een gebrekkige ventilatie kan het coronavirus zich makkelijker verspreiden.

In gesloten, slecht geventileerde ruimtes echter kunnen microdruppels tot 3 uur lang in de lucht blijven en mensen ook besmetten op meer dan 1,5m. Door te ventileren en verluchten worden microdruppels naar buiten afgevoerd en beperk je het aantal microdruppels in de binnenlucht, waardoor de kans op besmetting afneemt.