Als AA Gent vanavond wint, dan maakt het eindelijk komaf met die vervelende reeks op de eerste speeldag van de competitie. Bovendien kan het ook een zaakje doen: de grote clubs, of toch op papier, hebben stuk voor stuk punten laten liggen. Het kwartet Charleroi, Kortrijk, KV Mechelen en Union deelt voorlopig verrassend de leiding. Maar daar komt nu STVV bij 

Bij de thuisploeg kun je moeilijk spreken van een facelift. Er is een nieuwe coach, maar die beschikt amper over nieuwkomers. Door de vertrekkers, jongens in Tokio en een sterkhouder als Suzuki met transferkoorts, moet Bernd Hollerbach roeien met de riemen die hij heeft. En dat zijn er niet veel

Voor de fans van beide ploegen is dit een déjà vu. Vorig seizoen verloor AA Gent hier op de eerste speeldag met 2-1. Wat wordt het verdict vandaag?

Na anderhalve minuut rinkelt de Gentse kassa al. Een corner belandt in de kluts tot bij Hanche-Olsen: hij laat Schmidt van dichtbij kansloos.

3-9Een jaar geleden klom STVV meteen op voorsprong, nu zijn de rollen dus omgedraaid. Gent zit meteen in een zetel. Achteraan laat STVV zich op veel slordigheden betrappen. Tot drie keer toe missen ze hun tussenkomst, Samoise profiteert niet. Een hongerig AA Gent zet STVV klem. Langs de zijlijn wordt Brüls toch eens bereikt, maar hij dribbelt zichzelf. Maar wat niemand verwacht gebeurt toch. De eerste flitsende aanval van STVV in de 12de minuut levert de 1-1 op. Centraal achterin bij AA Gent kijken ze alleen naar Matsubara op links. Mboyo loopt slim en duwt de gelijkmaker aan de tweede paal met veel vrijheid en nog meer plezier binnen. De match is na de 1-1 vrij evenwichtig geworden.

AA Gent probeert het spel te maken, STVV loert wat meer op de counter. Antwerp-huurling Pius zit met zijn hoofd nog op vakantie. Hij klungelt er opnieuw op los, maar weer straft Gent de fouten niet af. Pius speelt alleszins met vuur. Hij wordt iets voor het halfuur uit zijn lijden verlost: hij zit met zijn gedachten elders maar zeker niet in deze match, wordt naar de kant gehaald en trekt meteen mokkend en ontevreden naar de kleedkamer.

4-10De tweede helft begint met steriel meesterschap van Gent, eigenlijk meer steriel dan meesterschap. De 1-1 op het bord is ook na een uur nog altijd een vrij correcte weergave van deze wedstrijd. Het is een evenwichtige pot.

In minuut 65 komt Hanche-Olsen in het boekje van Boterberg en dat is meer dan terecht: met geel komt hij er erg goedkoop mee weg. De man van het openingsdoelpunt vliegt veel te wild in het duel. Hij raakt de bal wel deels, maar Koita zal deze ingreep morgenochtend bij het opstaan nog altijd voelen Rood zou een moedige beslissing zijn van mijnheer Boterberg, van wie we al veel betere voorstellingen gezien hebben. Maar een minuut later is het prijs: wat niemand voor mogelijk houdt, gebeurt. Brüls tekent voor een heerlijk doelpunt; een prachtige goal! De goal van de speeldag? Dat zou zomaar eens kunnen. Brüls gaat voor eigen succes en dit is een pareltje. Met links waait het afstandsschot voorbij Bolat. Lekker in de hoek en STVV op voorsprong. Wat Gent nog probeert en insinueert tot in minuut 94 toe (alhoewel er slechts drie extra minuten zijn)! Maar de punten blijven op Stayen en Gent heeft van hetzelfde laken een broek gekregen als vorig jaar. Zij kunnen postvatten bij de topploegen die ook in het zand beten.

Hopelijk denken ze echter nu niet in de Truiense bestuurskamers dat er geen versterking meer nodig zou zijn. Want dan zou het vlug kunnen gebeuren dan er van de 2.700 toeschouwers van vandaag nog slechts een fractie over blijft.