Vanaf 27 maart starten de werken om de oude spoorwegbrug in de Meerdegatstraat te vervangen. Een deel van de straat zal afgesloten worden voor alle verkeer. Tijdens de paasvakantie zal er geen treinverkeer mogelijk zijn tussen Hasselt en Sint-Truiden, maar dat heeft ook iets te maken met de geplande infrastructuurwerken in het station van Hasselt zelf.

De spoorwegbrug in de Meerdegatstraat krijgt een nieuwe betonnen versie. “De werken zijn nodig om de veiligheid en continuïteit van het treinverkeer te blijven garanderen”, aldus Frédéric Petit van Infrabel. “De werken vinden overdag plaats tussen 6 uur in de ochtend tot 18.30 uur ’s avonds. Dan is er geen doorgang mogelijk voor het verkeer, ook niet voor fietsers en voetgangers. Van 1 tot en met 16 april, tijdens de paasvakantie dus, is er geen treinverkeer tussen Hasselt en Sint-Truiden. In het station van Hasselt gaan we verder met het verhogen van de perrons. Tegelijk wordt de spoorinfrastructuur richting Alken in de buurt van het station vernieuwd. Het gaat dan om werken aan de seininrichting en de bovenleidingen. En dan is er dus ook de spoorwegbrug in Alken die we ineens aanpakken.”

Alle werken zullen afgerond zijn op 17 mei. De Meerdegatstraat zal dan terug worden opengesteld. Net zoals bij de oude brug zal het voorrangsprincipe bij de nieuwe brug blijven gelden. De doorrijhoogte van de nieuwe brug zal wel hoger zijn.

Omleiding  

In samenspraak met de gemeente Alken wordt een omleiding voorzien. Buslijn 30 zal tot 17 mei de haltes Alken Industriepark II, Alken Kolmen en Alken Kapelleke-Meerdegatstraat niet kunnen bedienen. Tijdelijke haltes zijn Alken Autokeuring en Alken Kapelleke-Steenweg. Automobilisten maken een omleiding via de Stationsstraat en de Kolmenstraat.