De stad Borgloon heeft als eerste de Digibank gelanceerd in onze provincie. Digihelpers zullen mensen opleiden en begeleiden in de wereld van het digitale. “We willen mensen die achterop raken via dit project laten bijbenen”, aldus projectcoördinator Sanne Vander Beken. “Zes zorginstellingen en 4 gemeenten zijn hierbij betrokken.”

Het Haspengouwse project ‘DIGbij’ wordt gedragen door de gemeenten Tongeren, Heers, Wellen en Borgloon én door zes steakholders uit de zorgsector. De digibank heeft in elke gemeente een contactpunt. Het is de eerste in een reeks van 16 digibanken, verspreid over gans Vlaanderen, die werd geactiveerd. “De Digibanken gaan mensen die digitaal achtergesteld zijn toegang geven tot IT-materiaal en hen opleiden om hun digitale vaardigheden te versterken”, vertelt projectcoördinator Sanne Vander Beken. “Dit is een antwoord op de digitale kloof in onze samenleving. Het hebben van digitale vaardigheden is immers cruciaal om mee te blijven in de snel veranderende samenleving waar we vandaag in leven. Met de Digibank gaan we zo laagdrempelig mogelijk mensen bereiken die het nodig hebben om hun digitale vaardigheden te ontwikkelen.”

Digihelper

DIGbij in Borgloon bestaat uit een team van brugfiguren die worden opgeleid tot digihelper. Zij gaan tot bij de mensen thuis om inzicht te krijgen in hun noden en hen verder te helpen. De e-bakfiets, uitgerust met wifi, laptops en tablets, biedt de digihelper alle praktische ondersteuning. Sanne Vander Beken: “We gaan tot in wijkhuizen, kerndorpen en bij organisaties en verenigingen. DIGbij richt zich vooral op gezinnen waar niemand werkt, nieuwkomers, jongvolwassenen en alleenwonende ouderen. In een uitgestrekte landelijke regio zoals hier in Haspengouw, met voor ons project meer dan 57.000 inwoners en 45 deelgemeenten, is het belangrijk om het digitale aanbod mobiel te maken, en zo dichtbij (DIGbij) de mensen zelf te brengen. De digibank zal daarom meerdere digipunten hebben die open en vrij toegankelijk zijn. We voorzien naast een uitleendienst voor laptops en tablets ook een plaats voor opleiding in digitale vaardigheden en mediawijsheid.”

De E-bike zorgt voor ondersteuning aan huis. Sanne Vander Beken (links), Doreta Makowska (brugfiguur) en Nawar Tabbakh (begeleider digitalisering)

Foto’s © Rudi De Cock