Gisterenavond besliste de gemeenteraad van Sint-Truiden om de samenwerking met VZW Habbekrats voor een periode van 3 jaar te verlengen. Hierdoor kan de jongerenorganisatie verder werken aan een integraal project dat zich hoofdzakelijk richt op het versterken van maatschappelijk kwetsbare jongeren. Door de verlenging van deze samenwerking zet de stad verder in op een inclusief vrijetijdsaanbod voor de Truiense jeugd.

In 2018 kreeg het voormalige jeugdcentrum ‘De Tochtgenoot’ in Sint-Truiden niet alleen een nieuwe naam maar ook een nieuwe invulling. Vandaag kent iedereen deze plaats als Het Klokhuis, tevens het trefpunt van Habbekrats. Kinderen en jongeren kunnen er terecht voor hulp op maat, afwisselende activiteiten en boeiende vormingen. Hierbij heeft de organisatie extra aandacht voor de noden van kinderen in kwetsbare leefomstandigheden. “Er zijn maar 13 Habbekratshuizen in België waar jongeren elkaar ongedwongen kunnen ontmoeten. We zijn uitermate tevreden dat één van deze trefpunten, na jaren van voorbereiden, sinds 2018 in Sint-Truiden is gehuisvest. Sinds de start van onze samenwerking is Habbekrats uitgegroeid tot een écht warm huis voor de Truiense jeugd en een belangrijke partner, die ons helpt om onze jeugdwerking laagdrempelig te maken”, zegt schepen van Jeugd Hilde Vautmans.

Verlenging samenwerking
“Als we de cijfers bekijken dan zien we dat er in het werkingsjaar 2020 357 activiteiten plaatsvonden met 5.113 deelnames. Deze sterke cijfers hebben slechts betrekking op een periode van 9 maanden omwille van de sluiting tijdens de corona-lockdown en tonen aan dat we in Habbekrats een solide en veerkrachtige partner hebben gevonden om een veilige thuishaven te creëren voor de kinderen en jongeren in Sint-Truiden. Daarom verlengen we met veel plezier onze samenwerking voor de komende drie jaar. Als schepen ben ik fier op de weg die we met de jongerenorganisatie hebben afgelegd en we blijven, zeker nu heel wat jongeren het bijzonder moeilijk hebben, investeren in hun welzijn”, gaat schepen van Jeugd Hilde Vautmans verder.

Online aanbod tijdens corona
De jongerenorganisatie nam zelfs tijdens de coronapandemie, toen er geen activiteiten in het Klokhuis mochten plaatsvinden, heel wat creatieve initiatieven om in contact te blijven met de doelgroep.

“Hoogtepunt van het online aanbod was studio K38, een online entertainmentprogramma. Jongeren kregen er onder meer uitdagingen die ze thuis moesten uitvoeren. In totaal werd de twaalfdelige reeks 5.136 keer bekeken. Dit toont aan dat er duidelijk nood is aan het sociaal contact, de begeleiding en ontspanning die Habbekrats jongeren kan bieden”, vertelt schepen van Jeugd Hilde Vautmans.

Overkophuis
“Vanaf september 2021 zal er in het kader van het emotioneel en mentaal welbevinden van kinderen en jongeren een therapeutisch medewerker aanwezig zijn in het Klokhuis. De naam verandert dan ook naar het OverKopHuis. Daarnaast komen er dit najaar nieuwe ruimtes bij die individuele begeleiding mogelijk maken. De Vlaamse overheid keurde hiertoe een subsidiedossier goed. Het Overkophuis aan de Trudobron ontvangt 45.000 euro voor een periode van 3 jaar”, besluit schepen van Jeugd Hilde Vautmans.

Meer info over de Habbekrats-werking? Kijk dan zeker op de website www.habbekrats.be of spring gerust eens binnen in Het Klokhuis (Trudobron 20)