Benny Thijs (61) van taverne De Klee in Kuttekoven heeft de boeken neergelegd. Met een laag pensioen in zicht draaide Benny dubbele shiften maar is nu alsnog zijn taverne kwijt. Achterstallige belastingen en daaraan gekoppelde fikse boetes dwongen Benny te stoppen. “Ik heb 23 jaar lang hier het beste van mezelf gegeven. Maar de boekhouder deed zijn werk niet en ik ben nu de dupe.”

De wijd en zijd bekende kok Benny Thijs met zijn vele lekkere schotels en meer dan 100 soorten biertjes, ziet zich gedwongen om te stoppen met zijn taverne De Klee. “Ik zal hier mijn passie niet langer kunnen uitoefenen. De belastingen en de hoge energiekosten hebben me de das omgedaan. De coronacrisis heeft me al mijn spaarcenten gekost. Vervolgens kwamen de belastingen aankloppen en kreeg ik hoge boetes wegens niet betaalde belastingen. Daarvan werd ik door mijn boekhouder veel te laat op de hoogte gebracht. Ik heb die persoon nochtans altijd correct betaald. Zelf werkte ik de voorbije jaren keihard.”

Benny is 61 en mag volgend jaar op pré-pensioen. “Om aan pensioenopbouw te doen werkte ik ’s nachts nog bij in een fabriek”, voegt hij toe. “Mijn pensioentje als zelfstandige zal slechts 1000 euro per maand bedragen. Door de vele achterstallen en boetes moest ik noodgedwongen mijn hoeve verkopen. Er werd beslag gelegd op de taverne en die werd vervolgens verkocht via Biddit aan een volgens mij veel te lage prijs. Ik heb 23 jaar mijn ziel in de zaak gelegd, keihard gewerkt maar ik heb nu niets meer. De banken duwen de horeca-mensen weg van financieringen. Vorige week heeft mijn vrouw mij ook verlaten. Het is genoeg geweest. Ik hou het voor bekeken. Ik ben de vele klanten dankbaar voor die vele fijne jaren samen, maar ik moet nu stoppen, met veel spijt in het hart.”

Gemaakt voor de horeca

Benny heeft 23 jaar met veel goesting in zijn zaak gestaan. Iedereen stoefte over zijn aanbod. Zo kwam Belgisch chocolatier Dominique Persoone enkele maanden geleden nog op bezoek. Enkele klanten komen toch even kijken of het nu echt wel gesloten is. “We zijn er het hart van in”, vertelt een wandelaar. “Benny wist ons te verleiden met de lekkerste gerechten. De vriendelijkheid en de gezelligheid deed ons telkens terugkomen. Hij was een goede kok die hard gemist gaat worden.”

Ook het personeel is vol lof. Cédric Vandermeeren vult aan: “Benny was gewoon een super baas. We hebben veel gelachen en plezier gemaakt. De bediening en de verzorging van de klanten kwam voor Benny altijd op de eerste plaats. We hebben veel drukke dagen gehad. Maar na sluitingstijd ruimden we samen op en nam hij de tijd om een glas te drinken met zijn personeel. Hij is een man die gemaakt is voor de horeca. Hij deed zijn keuken met hart en ziel. En een geweldige baas voor zijn personeel!”

Benny wil voor zichzelf enkele weken tijd nemen. “Ik ga eerst wat bezinnen en het rustig aan doen. Ik huur deze maand nog en ben op zoek naar iets anders om in te wonen. Ik zal daarna ergens terug aan de slag gaan. Ik heb 23 getuigschriften die gerelateerd zijn aan de horeca, dus dat moet wel lukken. Ik ben een vechter. We moeten verder!”

Taverne De Klee gaat nu voor onbepaalde tijd dicht. De nieuwe eigenaar zou van plan zijn om, eventueel na verbouwingswerken, de zaak te (laten) heropenen.

Laag pensioen

Dat Benny naast zijn job als cafébaas ook nog gaat werken in een fabriek is de trieste realiteit die helaas vaker opduikt. Heel wat zelfstandigen krijgen een pensioen van minder dan 1.300 euro per maand. Ondanks sommige hoge pensioenen wijzen experts erop dat het overgrote deel van de gepensioneerden het met minder dan 1.300 euro per maand stellen. Dat is niet meteen riant, zeker als je een alleenstaande bent, gezien de vaak oplopende zorg- en medische kosten in de latere levensfase. Volgens recente cijfers die de krant De Morgen publiceerde krijgt 80 tot 85 procent van alle gepensioneerden te weinig wettelijk pensioen om de factuur van een gemiddeld woonzorgcentrum te bekostigen.

Foto’s © Rudi De Cock